Άρθρα‎ > ‎

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 7:49 π.μ. από το χρήστη News 2
Η λαθρομετανάστευση - το κύμα των οικονομικών προσφύγων - αποτελεί σύγχρονο διεθνές και πολύπλοκο πρόβλημα. Ειδικά στο χώρο της ΕΕ, το ζήτημα βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής του Τρίτου Πυλώνα για την Εσωτερική Δικαιοσύνη και Ασφάλεια. 

Μετά τη διεύρυνση της Ε.Ε με την ένταξη των 12 νέων κρατών μελών, το πρόβλημα έχει μετακυλιστεί από τα παλαιά στα νέα κράτη μέλη. Το κάθε κράτος μέλος που είναι το πρώτο που δέχεται κύματα λαθρομεταναστών έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. 

Η Κύπρος ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ και εξ αιτίας της εγγύτητάς της με την περιοχή διέλευσης μεταναστών προς την αναπτυγμένη Ευρώπη, αντιμετωπίζει επιπρόσθετα το πρόβλημα της διάτρητης γραμμής κατοχής. 

Είναι διαπιστωμένο, ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με κατασταλτικά μέτρα. Για την Κύπρο δεν υπάρχει ούτε η επιλογή της αυστηρής επιτήρησης της γραμμής κατοχής και αυτό γιατί δεν λύνεται το πρόβλημα αφού οι λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται μεν, όμως δεν μπορούμε να τους εκδώσουμε στο ψευδοκράτος. 

Επιπρόσθετα, είναι ευνόητο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θέλει να μετατραπεί η γραμμή κατοχής σε σκληρό «σύνορο». 

Η κυβέρνηση Τ. Παπαδόπουλου βρίσκεται μπροστά σε ένα σοβαρότατο πρόβλημα και δεν φαίνεται να έχει διαμορφώσει καθαρή γραμμή. Αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στα κατασταλτικά μέτρα του Υπουργού Δικαιοσύνης και την αναζήτηση υποστήριξης από την ΕΕ για απορρόφηση των οικονομικών προσφύγων. Η αδυναμία της να ελέγξει το πρόβλημα στέλνει συγκεχυμένα μηνύματα στην κοινή γνώμη που δικαίως ή αδίκως ενισχύει τους φόβους ή ακόμα και τα ρατσιστικά αισθήματα τμήματος των συμπολιτών μας. 

Οι εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες έχουν πληροφορηθεί μέσω των οργανωμένων κυκλωμάτων «δουλεμπόρων» και γνωρίζουν για την αδυναμία των υπηρεσιών ασύλου να αντιμετωπίσουν τις χιλιάδες αιτήσεις. Ξέρουν ότι με την έλευσή τους στην Κύπρο μέσω κατεχομένων, μπορούν να εξασφαλίσουν μια προσωρινή διαμονή και προσωρινή εργασία στον γεωργικό και τον κτηνοτροφικό τομέα. Αυτό εντείνει το πρόβλημα, αντί να το αμβλύνει. 

Το ζητούμενο σήμερα είναι η λήψη μέτρων και η λήψη τους ΤΩΡΑ! Γι΄ αυτό χρειάζεται άμεσα η Ενίσχυση των Υπηρεσιών Ασύλου με ικανό αριθμό λειτουργών και εμπειρία για αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων, για διεκπεραίωση των διαδικασιών αξιολόγησης των αιτήσεων χωρίς χρονοτριβές, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο διασκορπισμός των οικονομικών προσφύγων. 

Χρειάζεται να δημιουργηθούν τέτοια Κέντρα Υποδοχής και υποδομές που να μην επιτρέπουν σε κανέναν να ισχυρίζεται ότι η Κύπρος παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών. 

Αυτές είναι οι ευθύνες, αλλά και οι προϋποθέσεις για να απευθυνθούμε με αξιοπιστία και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να αναζητηθούν και συλλογικότερες ρυθμίσεις απορρόφησης του μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών. 

Όμως για να πείσουμε χρειάζεται να κάνουμε όσα μας αναλογούν ως κράτος μέλος, να διαθέτουμε φίλους και συνομιλητές μέσα στο χώρο της ΕΕ ώστε να είναι διατεθειμένοι να ακούσουν το πρόβλημά μας. 


14/12/2007 

Comments