Άρθρα‎ > ‎

Κυπριακό 2010: Το ΑΚΕΛ θα ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση;

αναρτήθηκε στις 8 Φεβ 2011, 7:22 π.μ. από το χρήστη News 2
Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ Μπα κι Μουν με την τελευταία έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες στο κυπριακό αλλά και με τη δήλωση που διάβασε ο Α. Ντάουνερ ενώπιον των Χριστόφια-Έρογλου μίλησε για πρώτη φορά με γλώσσα καθαρή ώστε κανείς να μην παριστάνει τον ανήξερο! Ζήτησε οι δύο ηγέτες να επιδείξουν ισχυρή πολιτική βούληση για να παράξουν οριστικό αποτέλεσμα σε μερικούς μήνες και έθεσε εκ των πραγμάτων μια καταληκτική ημερομηνία το τέλος αυτού του έτους για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ πιστεύει ότι η λύση είναι εφικτή μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Τα δεδομένα που χαρακτηρίζουν το κυπριακό δείχνουν ότι η κωλυσιεργία και οι τακτικισμοί έχουν φτάσει στο τέλος τους. Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αξιολογήσει τη στάση της κάθε πλευράς και θα αποδώσει ευθύνες σε εκείνο το μέρος που δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της προσπάθειας αυτής. Τα πράγματα είναι ολοφάνερα και μόνο όσοι σκέφτονται με μικροκομματικά πάθη κάνουν πως αγνοόυν την πρόκληση που είναι μπροστά μας.

Θα θελήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το ΑΚΕΛ να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση; Θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων; Αν κρίνω από τις απόψεις που διατύπωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού σε πρόσφατη συνέντευξή του, πολύ αμφιβάλλω αν κατανοούν την κρισιμότητα των καιρών. Εμείς καλούμε την κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ να ακούσουν την πραγματικότητα και να συμπεριφερθούν ανάλογα. Αντί αυτού, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ισχυρίζεται ότι ο ΔΗΣΥ σκέφτεται μόνο τις εκλογές και ότι ακολουθεί στρατηγική προεδρικών εκλογών. Το λέει αυτό ο ίδιος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ που πριν από λίγο καιρό μίλησε δημόσια για επανεκλογή Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας!

Αυτό είναι ένα δείγμα γραφής ότι το ΑΚΕΛ παραμένει αδιόρθωτο αλλά και προκλητικό: αντί να επιδιώξει να ενώσει δυνάμεις μπροστά σε δύσκολες συνθήκες, με δηλώσεις αυτού του τύπου διασπά το εσωτερικό μέτωπο διαβάλλοντας τον ΔΗΣΥ. Το ΑΚΕΛ αντί να ισχυροποιήσει τη θέση της Κύπρου μέσα από συνεννοήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις, επιτίθεται μόνο στον ΔΗΣΥ κατά τρόπο παντελώς παραπλανητικό. Πιθανώς στο ΑΚΕΛ να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Όλοι στην Κύπρο γνωρίζουν ποιοι κοιμούνται με μια απόφαση και ξυπνούν με μια άλλη.

Εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός δεν θα παρακολουθήσουμε αυτό τον κατήφορο της μικροπολιτικής. Εμείς τηρούμε στάση ευθύνης απένταντι στις εξελίξεις και δεν θα αλλάξουμε απόψεις επειδή ο Α. Κυπριανού επιχειρεί παραπλανητικές τοποθετήσεις. Εάν ο πρόεδρος πολιτευτεί με πνεύμα ευθύνης εμείς θα στηρίξουμε κάθε σοβαρή προσπάθειά του και θα είμαστε συνεπείς υπερασπιστές ενός δίκαιου συμβιβασμού για την επίλυση του κυπριακού. Οι εξελίξεις στο ΕΔΑΔ και οι δηλώσεις Μπαν κι Μουν καθιστούν το τρέχον έτος ως έτος κλειδί για το κυπριακό. Μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για πρόοδο και επίλυση μόνο με επίδειξη πολιτικής ευθύνης στα μεγάλα που πρέπει να μας ενώνουν. Διαφορετικά η πατρίδα μας θα βρεθεί μπροστά σε οριστικά τετελεσμένα, έχοντας απέναντί της μια Τουρκία αποενοχοποιημένη και το παράνομο ψευδοκράτος να απολαμβάνει αναγνώρισης τύπου Ταϊβάν...


2/6/10 


Comments