Άρθρα‎ > ‎

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 8:31 π.μ. από το χρήστη News 2
Οι προσπάθειες για να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού έχουν φθάσει σε ένα σημείο που αξίζει να αναλύσουμε με σύνεση και ψυχραιμία. Η λειτουργία των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας πιστεύω ότι έχει αποδώσει ένα έργο που δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε. Πολλοί ε/κ πολιτικοί και τεχνοκράτες δουλεύουν στους τομείς αυτούς και προσπαθούν για το καλύτερο. Η δουλειά τους έως σήμερα φαίνεται θετική. Από τη φύση τους ως επιτροπές προετοιμασίας του εδάφους έχουν ένα ορισμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να φθάσουν, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να αφεθεί μια διαδικασία να προχωρά επ’ άπειρον με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Από τη φύση της δεν μπορεί να λύσει τα κορυφαία προβλήματα. 

Σήμερα χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο κορυφής έτσι που να δώσουν νέο περιεχόμενο στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Τεχνικές Επιτροπές και οι Ομάδες Εργασίας. Οι «τεχνοκράτες» χρειάζονται πολιτική καθοδήγηση και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Mόνο ένας συνδυασμός συνομιλιών κορυφής Χριστόφια-Ταλάτ μαζί με την αξιοποίηση σε χαμηλότερο επίπεδο των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας μπορεί σήμερα να δώσει νέα ώθηση στη συνολική διαδικασία. Αυτός ο συνδυασμός φέρνει στο ίδιο τραπέζι την αποφασιστικότητα των ηγετών μαζί με την ειδική γνώση που έχουν ήδη αποκτήσει τα πρόσωπα που δουλεύουν σε διάφορους τομείς στις Τεχνικές Επιτροπές. 

Η συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ την 1η Ιουλίου έδωσε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (συμφωνία στο βασικό πλαίσιο) και στην ουσία έθεσε τις βάσεις για τις συνομιλίες κορυφής μετά το καλοκαίρι. Ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει την ευθύνη του συντονισμού αυτής της προσπάθειας και από τους δικούς του χειρισμούς εξαρτώνται πολλά. Ως πρόεδρος οφείλει να συμβάλει στη δημιουργία του πιο κατάλληλου κλίματος στο εσωτερικό μπροστά στις συνομιλίες κορυφής. Ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να στηρίξει κάθε σοβαρή κίνηση του προέδρου. Η δική μας παράταξη έδειξε το δρόμο και με συνέπεια θα τον ακολουθήσει: το Κυπριακό και η επίλυσή του είναι κοινή υπόθεση όλων μας και σε αυτό δεν χωράνε κομματικές παρωπίδες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. 

Σήμερα που οι μνήμες γυρίζουν στις μαύρες ημέρες του Ιούλη του 74 είναι καθήκον μας να δούμε καθαρά πιο είναι το πραγματικό συμφέρον της πατρίδας. 

 17/7/08 

Comments