Άρθρα‎ > ‎

Για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση

αναρτήθηκε στις 7 Φεβ 2011, 8:18 π.μ. από το χρήστη News 2   [ ενημερώθηκε 7 Φεβ 2011, 8:31 π.μ. ]
Η αντίληψη εξουσίας που κυριάρχησε από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυστυχώς, δεν θέλει τους θεσμούς να χειραφετούνται, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να είναι φορείς υλοποίησης προγραμμάτων. Η κεντρική εξουσία ήταν και παρέμεινε πολύ ισχυρή. Θεωρεί, ότι αν παραχωρήσει αρμοδιότητες και εξουσίες και κατά συνέπεια πόρους, τότε δεν θα μπορεί να ασκεί αποκλειστικό έλεγχο σε ολόκληρη την επικράτεια. Μια αναπτυσσόμενη πολιτεία της δεκαετίας του ’60, ή ένα λαβωμένο κράτος το ΄74, χρειαζόταν τον κεντρικό σχεδιασμό. Μια ανεπτυγμένη κοινωνία από το 1986 όμως, που καθιερώθηκαν οι αιρετές τοπικές αυτοδιοικήσεις, έπρεπε προοδευτικά, να ακολουθήσει μια άλλη πορεία. Βαθμιαία, βήμα και βήμα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έπρεπε να προχωρεί.

Έφθασε ο καιρός να αντιληφθούμε, ότι ο μόνος τρόπος, η μόνη μέθοδος και το μόνο σύστημα για να αναπτυχθεί πάνω σε μόνιμα στέρεες βάσεις η πατρίδα μας, είναι να ενδυναμωθεί η τοπική πρωτοβουλία, η ικανότητα και η τεχνογνωσία να συμβάλλουν πολλοί για την ανάπτυξη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από μόνη της, καλλιεργεί σε μεγάλο βαθμό, μία διαφορετική αντίληψη για την πολιτική λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας. Είναι χρέος μας να δώσουμε σάρκα και οστά σε μια βασική αρχή που διέπει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά το κάθε κράτος μέλος της:

Ενώνω λοιπόν τη φωνή μου όσους στηρίζουν μια βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση. Δε λεω να κάνουμε άλματα στο κενό. Δεν μπορούμε να φθάσουμε από τη μια μέρα στην άλλη στο επίπεδο που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση των βορειοευρωπαϊκών χωρών, όπου σήμερα έχουν πλήρεις αρμοδιότητες στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της δημόσιας ασφάλειας, του πολεοδομικού σχεδιασμού. Οι πόλεις στην υπόλοιπη Ευρώπη ασκούν οι ίδιες αναπτυξιακή πολιτική, είναι οι ίδιες φορείς ανάπτυξης, με τη συμμετοχή των παραγωγικών τάξεων και των τοπικών φορέων. Πρέπει όλα αυτά να τα έχουμε υπόψη μας για να ξέρουμε προς τα πού θα πορευτούμε, να έχουμε στόχους και να θέσουμε χρονοδιαγράμματα.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ακομμάτιστη. Βέβαια, σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να μεταφράζεται ότι είναι και απολίτικη. Είναι σαφές ότι όλοι μας, οι πολιτικοί σε όλα τα επίπεδα, έχουμε την ιδεολογική και τη φιλοσοφική μας ταυτότητα, έχουμε το κόμμα μας. Και εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος γι’αυτό. Θα πρέπει όμως να θέσουμε ορισμένα όρια στη δράση μας, ή αν θέλετε, να επιτρέψουμε να αναπτυχθεί σε κάποιο επίπεδο και μια άλλη, πέρα από την κομματική ζωή, συμμετοχή των πολιτών. Νιώθω ότι η τάση να χρωματίζεται κομματικά το κάθε τι, πρέπει να πάψει. Πιστεύω ότι το πιο χαμηλό επίπεδο της δημόσιας ζωής, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι ένας χώρος μιας πιο ελεύθερης από κομματικά στεγανά έκφρασης. Αυτό το θέλει ο πολίτης και το αναζητεί.

Είναι καιρός να συμβάλλουμε όλοι, στο να ενθαρρυνθούν οι Τοπικές Κοινωνίες να αναδείξουν σε εκπροσώπους τους, τους αξιότερους και ικανότερους. Και αξίζει να τις εμπιστευθούμε. Διότι αυτή είναι και μία βασική διαφορά ανάμεσα στην εξουσία, όπως αυτή ασκείται σε κεντρικό επίπεδο και σε τοπικό. Εισηγούμαι λοιπόν την καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές. Μπορεί στο επίπεδο των βουλευτικών εκλογών να διαφωνούμε, να υπάρχει ακόμα η θέση ότι εκεί αναμετρόνται συνολικά ιδεολογίες και πολιτικά προγράμματα. Στην τοπική αυτοδιοίκηση όμως δεν υπάρχουν τέτοιοι κάθετοι διαχωρισμοί...

20/2/09

Comments