Άρθρα‎ > ‎

Η συνάντησή μας με την Άνγκελα Μέρκελ

αναρτήθηκε στις 8 Φεβ 2011, 7:42 π.μ. από το χρήστη News 2
Η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ υπό τον Ν. Αναστασιάδη με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ στη Λευκωσία μας έδωσε τη δυνατότητα να ακούσουμε από πρώτο χέρι τις σκέψεις της για τη σημερινή πολιτική καστάσταση στην ΕΕ και να ανταλλάξουμε απόψεις για την πορεία του κυπριακού. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουμε ότι χρειάζεται η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη για να ξεπεράσουμε την κρίση που ταλανίζει την χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Με μια ανοικτή ματιά στα πράγματα η Α. Μέρκελ έθεσε την ΕΕ στο πιο μεγάλο κάδρο: η ΕΕ χρειάζεται να γίνει πιο ανταγωνιστική, να δώσει βάρος στην τεχνολογική ανάπτυξη για να μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες δυνάμεις που εργάζονται με περισσότερο αποτέλεσμα όπως οι χώρες της Α. Ασίας.

Αυτή η άποψη Μέρκελ συμπίπτει με τις θέσεις που ο ΔΗΣΥ υιοθετεί εδώ και χρόνια. Μια πιο ανταγωνιστική Κύπρος είναι ακόμα πιο χρήσιμη στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον, αφού όλη μαζί η ΕΕ οφείλει να ξεπεράσει τις παλιές πρακτικές και να παίξει στο γήπεδο της νέας οικονομίας, της τεχνολογικής προόδου και της καινοτομίας. Μια χώρα με ισχυρή οικονομία ακούγεται περισσότερο, αποκτά κύρος, προωθεί και τα εθνικά της συμφέροντα. Σήμερα σε όλα τα επίπεδα η διεθνής πολιτική και διπλωματία παίζονται κατά βάση με όρους οικονομίας. Η έκφραση κοινοτικής αλληλεγγύης περνά μέσα από το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης και πιο εξειδικευμένα με τη συνεπή στήριξη του κοινού μας νομίσματος, του ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι ο ΔΗΣΥ επιτελεί ένα ουσιώδη ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκήνη. Ο ΔΗΣΥ διαθέτει την ικανότητα να συνομιλεί με τους μεγάλους της ΕΕ και να οικοδομεί συμμαχίες για το καλό της Κύπρου και της ΕΕ. Ο Ν. Αναστασιάδης ανέδειξε το ρόλο της Κύπρου μέσα στο ΕΛΚ και αυτό αποδείχθηκε με τη θερμή συνεργασία των δύο ηγετών τόσο στη Λευκωσία όσο και στις ανά εξάμηνο συνεδριάσεις των κομμάτων που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο ΔΗΣΥ αναμφίβολα μεγάλωσε το κύρος της Κύπρου δίνοντας βάρος στην πολιτική που προσδίδει αμοιβαίο όφελος. Προσωπικά εκτιμώ ότι η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στις συνομιλίες για το κυπριακό. Το κύρος, η εμβέλεια, η επιρροή της σε όλη την ευρωπαϊκή σκηνή καθιστούν το ρόλο της ουσιώδη από κάθε άποψη. Μια χώρα όπως η Γερμανία που είναι ευθυγραμμισμένη με την ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ αποτελεί για την Κύπρο έναν στρατηγικής αξίας εταίρο που αξίζει να κρατήσουμε με συνέπεια δίπλα μας. Θα κερδίσουμε τον αγώνα για την επίλυση του κυπριακού μόνο όταν κερδίζουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας, όταν αποφασίσουμε να μιλάμε με όρους που τους κατανοούν οι Ευρωπαίοι και όταν η ατζέντα μας αφορά και τα συμφέροντα όλης της ΕΕ.

12/1/11 

Comments