Άρθρα‎ > ‎

Η πολιτική είναι συνήθως «πολύχρωμη»...

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 8:25 π.μ. από το χρήστη News 2
Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης Κύπρου- Βρετανίας πιστεύω ότι αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την πατρίδα μας. Μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος δεν είναι φρόνιμο να ανοίγει μέτωπα με όλους και για όλα όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. 

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Κύπρος έχει κάθε συμφέρον να αναπτύσσει τις διμερείς της σχέσεις με όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό χωρών και ασφαλώς με τις χώρες που ιστορικά έχουν ειδικό βάρος στο κυπριακό. Υπάρχει μια συζήτηση μετά την υπογραφή του Μνημονίου για το ένα ή το άλλο σημείο του. Αυτό δεν βοηθά γιατί το μείζον είναι να μείνουμε στα ουσιώδη που αφορούν, 

πρώτο, τη βελτίωση της εικόνας της Κύπρου διεθνώς, και, δεύτερο, την ενίσχυση των ερεισμάτων μας μπροστά στις διαφαινόμενες εξελίξεις στο κυπριακό. 

Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι οι αντιδράσεις ανάμεσα στις ε/κ πολιτικές δυνάμεις προήλθαν από εκείνους που χθες τα έβλεπαν όλα άσπρα και σήμερα όλα μαύρα. Είναι καιρός να ισορροπήσουν. Η πολιτική είναι συνήθως «πολύχρωμη». 

Είναι ακατανόητες, κατά τη γνώμη μου και οι αντιδράσεις του τ/κ ηγέτη Μ. Ταλάτ σε σχέση με το Μνημόνιο που υπέγραψαν οι Χριστόφιας-Μπράουν. Το Μνημόνιο κινείται στην ίδια κατεύθυνση που κινήθηκε και η συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ στις 21 Μαρτίου, άρα οι αιτιάσεις Ταλάτ είναι αδικαιολόγητες από κάθε άποψη. Μέσα στο Μνημόνιο γίνεται σαφής υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και αυτό διπλωματικά είναι χρήσιμο. Θα ήταν όμως ακόμα πιο σημαντικό εάν γινόταν αναφορά και στο ρόλο που η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει προς την κατεύθυνση της επίλυσης. 

Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποστηρίζει έτσι γενικά και αόριστα την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Χρειάζεται να την στηρίξει με καθαρές θέσεις, με ανταλλάγματα στο κυπριακό. Είναι αδιαπραγμάτευτος όρος η μετατροπή του κυπριακού σε κρίσιμο ευρωτουρκικό πρόβλημα που χρειάζεται να επιλυθεί με τη δραστήρια παρουσία της ΕΕ σε όλο το διαπραγματευτικό φάσμα μαζί με την συμβολή του ΟΗΕ. 

Πιστεύω ότι η διεθνής δραστηριότητα πρέπει να τύχει αξιοποίησης ώστε οι προκαταρτικές συνομιλίες μέσα από τις Ομάδες Εργασίας να αποδώσουν χειροπιαστό αποτέλεσμα, να αξιοποιηθούν επί της ουσίας, κάτι που δεν είναι εύκολο. Εάν περιοριστούμε απλώς η ευθύνη να αλλάξει γήπεδο, τότε όταν θα διεξαχθούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο με τραγικά επακόλουθα για όλη την Κύπρο. Γι’ αυτό το καίριο ζήτημα είναι να ανοιχθούμε στον ευρωπαϊκό χώρο και διεθνώς, να θέσουμε προτάσεις επί της ουσίας στους Ευρωπαίους εταίρους μας και να εξασφαλίσουμε τις συμμαχίες εκείνες που την επόμενη καθοριστική φάση θα φέρουν χειροπιαστό αποτέλεσμα. 

Σύμμαχος μας θα είναι το Ευρωπαϊκό μέλλον της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας! 


12/6/08 

Comments