Άρθρα‎ > ‎

Ημέρα Γραμμάτων

αναρτήθηκε στις 8 Φεβ 2011, 7:18 π.μ. από το χρήστη News 2
Η ημέρα της Γιορτής των Γραμμάτων μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε εκείνους που υπηρέτησαν και υπηρετούν τα γράμματα και την Παιδεία του τόπου, αλλά και να προβληματιστούμε για το σήμερα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βαδίσουμε προς το μέλλον.

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία καλούμαστε να απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Μια εποχή που αφενός διψά για Πολιτισμό για αρχές και αξίες και αφετέρου απαιτεί να κατακτήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Μια εποχή στην οποία η Παιδεία και ο Πολιτισμός αποτελούν την πιο δυναμική ατμομηχανή για την ανάπτυξη, το πιο ισχυρό εφόδιο για κάθε πολίτη, κυρίως κάθε νέα και νέο.

Σήμερα πρέπει: Να δώσουμε νέο περιεχόμενο στην εκπαίδευση. Ένα ανθρώπινο σχολείο που να ξεχωρίζει για την ποιότητά του, να ικανοποιεί τους μαθητές του, να αξιοποιεί τις νέες μορφές μάθησης.

Να βρούμε τον τρόπο αποσύνδεσης του Λυκείου από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Το σημερινό σύστημα τροφοδοτεί την παραπαιδεία. Χρειάζεται νέα πολυπρισματική προσέγγιση στη μάθηση. Να δώσουμε τέλος στην παιδεία του ενός βιβλίου, να δώσουμε βάρος στη διαμόρφωση κριτικής σκέψης, στην αναζήτηση πολλαπλών πηγών, να διαμορφώσουμε μια μαθητοκεντρική προσέγγιση.

Συμφωνούμε στην αποφόρτωση της διδακτέας ύλης, στην αποσυμπίεση του μυαλού των μαθητών από τις μεγάλες ποσότητες –συχνά ξεπερασμένων- γνώσεων με τη μέθοδο της αποστήθισης.

Στρέφουμε την προσοχή μας στην κατάρτιση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Αναζητούμε νέες μορφές διορισμού και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Όλοι μαζί μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Να ενεργήσουμε σε μια νέα σχέση αμοιβαιότητας και συνεργασίας, στην οποία θα συνεισφέρουμε με τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις εισηγήσεις μας.

Η ελληνική παιδεία, χρειάζεται να βγει από το κέλυφος της εσωστρέφειας και να δουλέψει με τα εργαλεία που μας παρέχει η σημερινή εποχή. Η παιδεία με ανοικτούς ορίζοντες είναι η βάση ώστε ο εξωστρεφής ελληνισμός να δημιουργήσει μια νέα μεγάλη περίοδο προσφοράς πρώτα στον εαυτό του και μετά στην ευρωπαϊκή παιδεία.

Χρειαζόμαστε να δούμε τα πράγματα με ανοικτό πνεύμα και να πάρουμε αποφάσεις σήμερα. Σε ένα κόσμο που αλλάζει, όποιος μένει ακίνητος, οδηγείται προς τα πίσω. Εμείς μπορούμε να πάμε μπροστά, έχουμε ευθύνη απέναντι στο μέλλον της Κύπρου και απέναντι στη νέα γενιά.


30 Ιανουαρίου 2010


Comments