Άρθρα‎ > ‎

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 8:16 π.μ. από το χρήστη News 2
Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση για ακόμα έξι μήνες της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν το κυπριακό σήμερα καθώς οι συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ προχωρούν. Συνοπτικά μπορώ να υπογραμμίσω τέσσερις επισημάνσεις του ΓΓ τις οποίες τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και οι πολίτες πρέπει να έχουμε κατά νουν. 

Α. Ο ΓΓ του ΟΗΕ επαινεί την προσπάθεια των δύο ηγετών, αναφέρεται στη θέλησή τους να διαπραγματευτούν με παραγωγικό τρόπο και τους καλεί να διατηρήσουν το μομέντουμ που οι ίδιοι άρχισαν ως «ιδιοκτήτες» της διαδικασίας. 

Β. Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί τους δύο ηγέτες να εξηγήσουν στις κοινότητές τους το περιεχόμενο του συμβιβασμού. Πιο συγκεκριμένα «να εξηγήσουν τα οφέλη από μια λύση με αμοιβαία οφέλη (win-win) στο πεδίο της οικονομίας, της πολιτικής και της ασφάλειας». Επιπλέον καταγράφει με νόημα ότι «η διαπραγμάτευση δια μέσου των ΜΜΕ δεν βοηθά στο να καλύψουμε τους πάνω στόχους...». 

Γ. Δίνει σημαντικό βάρος στο θέμα της ενημέρωσης και της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών ως μέρος της ίδιας στρατηγικής που μπορεί να οδηγήσει στη λύση του κυπριακού. Ζητά με συγκεκριμένο τρόπο «την ενεργητική συμμετοχή της στο διάλογο για το μέλλον της δικής τους πατρίδας». 

Δ. Ο ΓΓ διατηρεί την άποψη ότι οι περισσότερες επαφές ανάμεσα στις δύο κοινότητες είναι αναγκαίες, ενώ δεν παραλείπει να κάνει αναφορά στο λεγόμενο «αίσθημα απομόνωσης των τ/κ» και εισηγείται διεύρυνση των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών επαφών, που ενισχύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις κοινότητες...». 

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα περιλαμβάνει χρήσιμες παρατηρήσεις που οφείλουμε όλοι να λάβουμε υπόψη. Είναι γενική η αίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις μέσω των ΜΜΕ έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στη διαδικασία. Είναι αλήθεια ότι οι δύο ηγέτες μιλούν πολύ και συστηματικά επιδίδονται σε ένα ασταμάτητο αγώνα επίρριψης ευθυνών ο ένας στον άλλο. Θα ήταν πιο παραγωγικό πιστεύω να δώσουμε τη μάχη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να λιγοστέψουμε τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες. 

Οι επισημάνσεις που κάνει ο ΓΓ διατυπώνονται με ένα διπλωματικό τρόπο εν μέσω διαπραγματεύσεων αλλά η πρόθεσή του, κατά την άποψή μου, είναι σαφής: Θέλει να υπάρξει μια σαφής εικόνα γύρω από το Κυπριακό μέσα στο επόμενο έτος. Με αυτή την έννοια τα όσα καταγράφει στην έκθεσή του δεν είναι διαδικαστικού περιεχομένου και αξίζει να προσεχθούν για να αξιοποιήσουμε κάθε θετική εισήγηση. 

Σήμερα είναι πιστεύω επιτακτική η ανάγκη να ενημερώσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας για το τι ζητούμε και για το τι θέλουμε από την ενδεχόμενη λύση του κυπριακού. Χωρίς γενικόλογες τοποθετήσεις περί «δίκαιας λύσης» αλλά με καθαρές θέσεις για τις επιδιώξεις μας – απλά και σταράτα-. Σήμερα είναι η ώρα της πολιτικής συμμετοχής και παρουσίας της ίδιας της Ε.Ε στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Μόνο έτσι πιστεύω θα κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της απαλλαγής μας από την τριαντατετράχρονη κατοχή, μόνο έτσι κρατάμε ζωντανή την ελπίδα για την επανένωσης της πατρίδας. 

4/12/08


Comments