Άρθρα‎ > ‎

Εκφράζουν πλέον τα κόμματα την κοινωνία

αναρτήθηκε στις 30 Ιαν 2011, 8:41 π.μ. από το χρήστη News 2
Αποτελεί, πλέον, κοινή πεποίθηση ότι στα βασικά χαρακτηριστικά της νέας εποχής ξεχωρίζουν η τεχνολογική έκρηξη, η δύναμη της γνώσης, η παγκοσμιότητα και, βεβαίως, η ταχύτητα των εξελίξεων. Πασιφανές, επίσης, είναι ότι μπροστά στα νέα δεδομένα άρχισε να διαφοροποιείται ουσιωδώς η φυσιογνωμία της πολιτικής. Το περιεχόμενο, οι στόχοι και οι προτεραιότητες της. 

Συχνά αναπτύσσεται ένας μεγάλος προβληματισμός σχετικά με τη γενικότερη απαξίωση του κομματικού συστήματος και της αποδοχής που έχουν τα κόμματα από την κοινωνία. Αναπόφευκτα τίθενται μια σειρά από ερωτήματα. Εκφράζουν πλέον τα κόμματα την κοινωνία; Αποτελούν διαμορφωτές της πολιτικής; Είναι σε θέση να εμπνεύσουν τους πολίτες; Διαθέτουν την αξιοπιστία να επιλύσουν τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες; Βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο του οποίου την ψήφο ζητούν; Έχουν ακόμα τη δυνατότητα να αφουγκράζονται τις φωνές και τις πραγματικές ανάγκες του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. 

Αυτό που ζητά το κοινωνικό σύνολο από τα κόμματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από την επιτέλεση του θεσμικού έργου και ρόλου των κομμάτων. Είναι η απαίτηση για δουλειά. Είναι το αίτημα για έμπρακτο αποτέλεσμα. Είναι η αξίωση για βελτίωση της καθημερινής ποιότητας της ζωής. Είναι η εμπέδωση του αισθήματος κοινωνικής ευαισθησίας. Είναι η αποφυγή προκλητικών συμπεριφορών. Είναι η προσήλωση στους στόχους και τις υποσχέσεις που έχουν δώσει τα κόμματα. 

Η πολιτική και τα κόμματα ως μηχανισμοί δεν μπορούν να λειτουργούν ξεκομμένα από την κοινωνία. Τα κόμματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από δεξαμενές ζύμωσης πολιτικών θέσεων τις οποίες οφείλουν να επεξεργάζονται να προτείνουν και να υλοποιούν, πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, την ενδυνάμωση των θεσμών, την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών και την εξασφάλιση ποιοτικών συνθηκών έκφρασης και διαβίωσης για το σύνολο των πολιτών της χώρας. Ο πολιτικός και ιδιαίτερα οι πολιτικοί οργανισμοί, οφείλουν να βρίσκονται στην πρωτοπορία, αναλύοντας και εξυπηρετώντας τις ανάγκες των πολιτών. Στην ευρωπαϊκή εποχή μας, δεν πρέπει να μιλάμε πια για κόμματα μηχανισμών και επετηρίδων, αλλά για κόμματα θεσμούς. Τα κόμματα θεσμοί, δεν οφείλουν μόνο, να ακολουθούν την κοινωνία με την απλή ανάγνωση των δημοσκοπήσεων, αλλά οφείλουν να ανοίγουν δρόμους προς το αύριο με βούληση να αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος που τους αναλογεί. Οφείλουμε όλοι να αναβαθμίσουμε τις προϋποθέσεις συνεργασίας και συμμετοχής, απορρίπτοντας στείρους διαχωρισμούς, που υποτιμούν στην ουσία τους πολίτες και οδηγούν σε αμφισβήτηση της δημοκρατικής εκπροσώπησης των πολιτών και της ποιότητας της Δημοκρατίας. 

Η κοινωνία απαιτεί πολιτικές ουσίας και όχι εντυπωσιασμού. Πολιτικές με συμμετοχή και όχι ερήμην των πολιτών. Πολιτικές με ευαισθησία και όχι με αναλγησία. Πολιτικές που θα εκφράζουν τον πολίτη και δεν θα τον αποξενώνουν. Η κοινωνία έχει στείλει τα μηνύματά της. Ας την αφουγκραστούμε! 

2/6/05

Comments