Άρθρα‎ > ‎

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

αναρτήθηκε στις 4 Φεβ 2011, 7:07 π.μ. από το χρήστη News 2
Με βαθιά θλίψη και αγωνία παρακολουθούμε την έκταση που έχουν πάρει τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα βίας, χουλιγκανισμού και μαθητικής παραβατικότητας. 

Ενώ το ένα θλιβερό γεγονός διαδέχεται το άλλο οι αρμόδιοι και αναφέρομαι ειδικά στο Υπουργείο Παιδείας, αντί να κινητοποιηθούν και με αποφασιστικότητα να προωθήσουν μέτρα έλεγχου και εξυγίανσης του φαινομένου επέλεξαν να αναλώνονται σε επικοινωνιακές προσπάθειες υποβάθμισης της σοβαρότατης κατάστασης που επικρατεί σήμερα . Το μόνο που έχουμε ακούσει είναι φραστικές καταδίκες, εξαγγελίες ερευνών και κυρίως εκτιμήσεις ότι «πρόκειται για μεμονωμένα επεισόδια». Λυπούμαι πολύ κύριε Υπουργέ της Παιδείας αλλά δεν πρόκειται για μεμονωμένα επεισόδια! 

Βρισκόμαστε στο « παρά πέντε» και εάν δεν ληφθούν σήμερα μέτρα, τα φαινόμενα θα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Για να ληφθούν όμως οποιαδήποτε ουσιαστικά μέτρα πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα ο Υπουργός Παιδείας ν’ αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης. Δυστυχώς η όλη συμπεριφορά του δηλώνει ακριβώς το αντίθετο. Πως αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι η «Επιτροπή μελέτης της Σχολικής Παραβατικότητας» που έχει διοριστεί από τον ίδιο για να παρακολουθεί τα φαινόμενα παραβατικότητας στα σχολεία δεν έχει συγκληθεί εδώ και ένα χρόνο; 

Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αντί να ρίχνει συνέχεια τις ευθύνες μόνο στα παιδιά. Είναι γνωστά τα προβλήματα, εισηγήσεις υπάρχουν, αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει και αποφασιστικότητα. 

Η Κυβέρνηση πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζει την παιδεία με οικονομικίστικους όρους και αντιλήψεις. Δεν αρκεί να μιλούμε για σύγχρονη ανθρωπιστική εκπαίδευση, πρέπει να το εφαρμόσουμε και στην πράξη. Και η εφαρμογή εξυπακούει τη διάθεση κονδυλίων. 

Πολλά ερωτήματα που απασχολούν σήμερα κάθε κυπριακή οικογένεια παραμένουν αναπάντητα. Η μάνα, ο πατέρας και ο μαθητής, αγωνιούν όχι μόνο για την κατάσταση και την επιδείνωση του φαινομένου της παραβατικότητας, αλλά κυρίως για την ανυπαρξία και αδυναμία της πολιτείας να ανταποκριθεί και να δράσει άμεσα! Αντί λοιπόν να καυχώνται κάποιοι ότι το ‘όραμα υλοποιείται’, ας αφουγκραστούν τις αγωνίες του λαού, πρίν να είναι πολύ αργά. 

15/12/05


Comments