Άρθρα‎ > ‎

Είναι ευχή και ελπίδα, η Ευρώπη που θέλουμε ν’ αλλάξει την Ευρώπη που ξέρουμε

αναρτήθηκε στις 29 Ιαν 2011, 11:22 π.μ. από το χρήστη News 2
Ζούμε ίσως σήμερα τις σημαντικότερες στιγμές της ουσιαστικής υλοποίησης ενός μεγάλου οράματος. Του οράματος της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Το 2004 πέραν της ιστορικής σημασίας που έχει για την ιδιαίτερη μας πατρίδα, αποτελεί μια χρονιά ορόσημο στην μεταπολεμική ιστορία της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Όταν το 1951 έξι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέγραψαν τη Συνθήκη των Παρισίων για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας του Άνθρακα και του Χάλυβα σίγουρα δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι πενήντα χρόνια μετά η οικονομική συνεργασία θα μετασχηματιζόταν σταδιακά σε πολιτική ένωση. Μια πολιτική ένωση 25 χωρών η οποία μέσα από την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού συντάγματος το οποίο θα αντικαταστήσει τις ισχύουσες μέχρι τώρα συνθήκες και συμφωνίες, μετουσιώνει στην πράξη τον κυρίαρχο πολιτικό στόχο της συνθήκης της Ρώμης. Τον στόχο της επίτευξης της μεγαλύτερης δυνατής συνεργασίας και ενότητας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Λαών. 

Να μου επιτρέψετε να αποτίσω φόρο τιμής σε όλους τους μεγάλους πολιτικούς και πνευματικούς ευρωπαίους ηγέτες που συνέλαβαν στην σύλληψη και υλοποίηση του μεγάλου ευρωπαϊκού οράματος. Πέραν όμως της τιμής και της ευγνωμοσύνης, οφείλουμε να καταθέσουμε και τη δέσμευση μας για τον απόλυτο σεβασμό των αξιών της ευρωπαϊκής ένωσης όπως αυτές καθορίζονται στο νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα. 

Με την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού συντάγματος η ευρωπαϊκή ένωση μετατρέπεται πρώτιστα και πάνω από όλα σε Ένωση κρατών και πολιτών η οποία βασίζεται σε πανανθρώπινες αξίες: Το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την ελευθερία, τη Δημοκρατίας, την ισότητα, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπέρτατος στόχος η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Γι’ αυτό χαιρετίζουμε ανεπιφύλακτα τη συμπερίληψη του Χάρτη των Θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από τους ηγέτες της Ε.Ε στη Νίκαια τον Δεκέμβριο του 2002. 

Όμως στα μάτια των ευρωπαίων συμπολιτών μας η νομιμοποίηση και η αξιοκρατία της ΕΕ και των θεσμών της δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο ικανοποιητικά είναι τα άρθρα του ευρωπαϊκού συντάγματος. Εξαρτάται κυρίως από την αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων και των δεσμεύσεων ειδικά σε θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών. Οι κύπριοι πολίτες, μέλη και αυτοί της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι για το θέμα αυτό, Η σύγχρονη κυπριακή ιστορία αποτελεί ζωντανό παράδειγμα της αδυναμίας των θεσμών και των μηχανισμών επιβολής των νόμων όταν αυτοί συγκρούονται με στρατηγικά και άλλα κρατικά συμφέροντα μεγάλων χωρών. 

Η αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών επιβολής του σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών είναι πιστεύω μια από τις μεγαλύτερες προσκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκής ένωση στα χρόνια που έρχονται. 

Είναι ευχή και ελπίδα, η Ευρώπη που θέλουμε να αλλάξει την Ευρώπη που ξέρουμε. Με δεδομένη τη συμπερίληψη του Χάρτη των θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα είναι ξεκάθαρη η σημασία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον απλό ευρωπαίο πολίτη όποια και αν είναι η εθνικότητα του. 

Η αποφυγή εμπλοκής του πολίτη σε χρονοβόρες και συχνά ατέρμονες νομικές διαδικασίες όπως επίσης και η διασφάλιση άμεσης εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων πρέπει να αποτελέσουν πρώτιστη προτεραιότητα για όλους μας. Μόνο έτσι θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή ένωση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και να μετουσιώσει σε πράξη την βασική της επιδίωξη που είναι σύμφωνα με το νέο σύνταγμα «η δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης καθώς και μιας ενιαίας αγοράς ελεύθερου και χωρίς στρεβλώσεις ανταγωνισμού». 

Αν και η κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική εμφανίζει σε ορισμένες περιπτώσεις, ρωγμές στις δομές της, ένα δεν πρέπει να ξεχνούμε. την ιστορικότητα αυτών των στιγμών που η ζωή μας χαρίζει. Γιατί είναι αληθινά σπουδαίο να γινόμαστε μάρτυρες του κοινού μας μέλλοντος. 

7/11/03

Comments