Άρθρα‎ > ‎

ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

αναρτήθηκε στις 30 Ιαν 2011, 8:39 π.μ. από το χρήστη News 2
Η οδική συμπεριφορά είναι στοιχείο του πολιτισμού μιας χώρας.. Είναι ασφαλώς και πάνω από όλα υπόθεση του κράτους. Είναι όμως και ζήτημα κοινωνικής συμπεριφοράς και νοοτροπίας. Είναι ζήτημα παιδείας που αφορά όλους και τον καθένα ξεχωριστά. Οι πρόχειρες παρεμβάσεις και τα αποσπασματικά μέτρα είναι ατελέσφορα. 

Σε ένα πρόγραμμα μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, πρέπει να δίδεται βαρύτητα πρώτα και κύρια στην ευαισθητοποίηση του πολίτη και στην καλλιέργεια κυκλοφοριακής συνείδησης που αρχίζει από τα πρώτα χρόνια επεκτείνεται στο σχολείο και φθάνει στην ποιοτικότερη εκπαίδευση και εξέταση των υποψηφίων οδηγών με εφαρμογή σύγχρονων προτύπων, τα οποία σε συνδυασμό με την καθιέρωση άρτιων τεχνικών ελέγχων, συνιστούν ένα πολυεπίπεδο πλέγμα δράσεων. 

Η Κύπρος σήμερα κατέχει την Τρίτη θέση στην Ε.Ε. στα θανατηφόρα δυστυχήματα, μετά την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Κατά περιόδους γίνονται θλιβεροί απολογισμοί αθροίζονται νεκροί, τραυματίες και υλικές ζημιές-, που αποδίδουν συνταρακτικά αποτελέσματα, χωρίς ωστόσο να συγκινούν ανάλογα. Πίσω από τους αριθμούς τις περισσότερες φορές κρύβεται ο πόνος, η δυστυχία και η καταστροφή των συνανθρώπων μας. Το πρόβλημα επιδεινώνεται, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο τομέας της πρόληψης δεν παρουσιάζεται ακόμη ενεργός στη χώρα μας. 

Είναι δεδομένη η ευαισθησία όλων μας για τα παιδιά, αλλά αυτό δεν αρκεί Χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή μας ώστε να προστατέψουμε με τον καλύτερο τρόπο του αυριανούς μας πολίτες. 

Ο καλύτερος δάσκαλος οδικής ασφάλειας για τα παιδιά είμαστε εμείς οι γονείς. Γιατί οι βασικοί κανόνες διδασκαλίας για την οδική ασφάλεια είναι στο δρόμο, τα παιδιά είναι μαζί μας ακολουθούν το παράδειγμα μας καλό ή κακό. Πρέπει να δείξουμε στα παιδιά μας πώς να περπατήσουν, πώς να συμπεριφερθούν πώς να οδηγήσουν. Την αγάπη μας δεν μπορούμε να την εξαντλούμε στην αγορά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών πριν βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά μας μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. 

Οι νηπιαγωγοί, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πρέπει να μυήσουν τους μαθητές τους στους απλούς κανόνες οδικής συμπεριφοράς. Με την συνεργασία και την προσπάθεια όλων μας μπορούμε να μειώσουμε στο ελάχιστο τα ατυχήματα με θύματα μαθητές και παιδιά. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως θέμα προτεραιότητας την Οδική Ασφάλεια αφού αποφασίστηκε ομόφωνα από τα Κράτη Μέλη η ενδυνάμωση των μέτρων για την οδική ασφάλεια ώστε μέχρι το 2010 να υπάρξει μείωση τουλάχιστον κατά 50% των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. 

Ο Κοινοτικός αυτός στόχος περιλαμβάνει : 
την ίδρυση Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας και 
την Δημιουργία Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Οδική Ασφάλεια 

Παράλληλα τα Κράτη-Μέλη δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν σε πρώτη προτεραιότητα την Οδική Ασφάλεια στις Εθνικές τους πολιτικές. 

Η οδική αγωγή πρέπει να αποτελέσει δραστηριότητα ύψιστης προτεραιότητας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η εκπαίδευση και η πρόληψη αποτελεί την πεμπτουσία του θέματος και υπάρχει ανάγκη δημιουργίας οδικής συνείδησης που να αρχίζει από τις μικρές ηλικίες. Χρειάζεται συνεχής ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση από το σχολείο για θέματα οδικής ασφάλειας. Το Υπουργείο Παιδείας, θα μπορούσε να επωμιστεί την ευθύνη για τη διδασκαλία μαθημάτων κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία από κατάλληλα καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, με έμφαση στην ευαισθητοποίηση των παιδιών στα θέματα οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς καθώς επίσης πρέπει να προχωρήσει σε διαλέξεις στους νέους γονείς και τους μαθητές από ειδικούς . 

Η συμμόρφωση προς τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, απαιτεί αλλαγές στην νοοτροπία και την συμπεριφορά των οδηγών, -πράγμα το οποίο δεν είναι εύκολο. Γι αυτό τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορούν να αποδώσουν αν είναι πρόσκαιρα, περιορισμένα και περιστασιακά. Απαιτείται γενικός προγραμματισμός πρόληψης σε βάθος χρόνου, ο οποίος να τηρείται με συνέπεια.. Απαιτούνται συνολικά μέτρα για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, εκπαίδευση όλου του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την αστυνόμευση 

Αυτό που επιβάλλεται είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα πρέπει να έχει συνέχεια και να χαρακτηρίζεται από συνέπεια σε ό,τι αφορά την εφαρμογή. 

Η οδική ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί συλλογικά αλλά και μεθοδικά. H οδική ασφάλεια είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας και η δραστική μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων είναι χρέος όλων μας. 

20/1/2005

Comments