Άρθρα‎ > ‎

Η γιορτή των Γραμμάτων χθες και σήμερα.

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 4:18 π.μ. από το χρήστη News 2
Η 30η Ιανουαρίου, ημέρα της Γιορτής των Γραμμάτων μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε εκείνους που υπηρέτησαν και υπηρετούν τα γράμματα και την Παιδεία του τόπου, αλλά και να προβληματιστούμε για το σήμερα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βαδίσουμε προς το μέλλον. 

Η γιορτή των Γραμμάτων γυρίζει τη σκέψη μας στους Τρεις μεγάλους Ιεράρχες που υπηρέτησαν τα ελληνικά γράμματα και ανέδειξαν την αξία της ελληνικής Παιδείας. 

Για τους Τρεις Πατέρες της Εκκλησίας μας ο ρόλος της Παιδείας είναι κυρίαρχα ανθρωποκεντρικός και αποβλέπει στην ηθική και ψυχική αγωγή των νέων. Γι’ αυτούς Παιδεία σημαίνει κυρίως καλλιέργεια της ανθρώπινης ψυχής. 

Σήμερα, ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων. Στην εποχή της ταχύτητας, της Γνώσης, της Τεχνολογικής Επανάστασης, της Κοινωνίας της Πληροφορίας, της Νέας Οικονομίας, των Λεωφόρων του Κυβερνοχώρου. 

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία καλούμαστε να απαντήσουμε σε βασικά της σύγχρονης κοινωνίας. Μια εποχή που αφενός διψά για Πολιτισμό (για αρχές και αξίες) και αφετέρου απαιτεί να κατακτήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Μια εποχή στην οποία η Παιδεία και ο Πολιτισμός αποτελούν την πιο δυναμική ατμομηχανή για την ανάπτυξη, το πιο ισχυρό εφόδιο για κάθε πολίτη, κυρίως κάθε νέα και νέο. Μια Εποχή, την οποία θα κερδίσουν οι λαοί που επενδύουν πρωτίστως στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. 

Η στάση των Τριών Ιεραρχών απέναντι στα Γράμματα και την Παιδεία παραμένει και σήμερα το ζητούμενο. Τιμώντας τη γιορτή των Γραμμάτων, ας προβληματιστούμε όλοι πάνω στα μηνύματα της ημέρας. Οι αρχές και αξίες που χαρακτήριζαν τη στάση των Τριών Ιεραρχών απέναντι στη Παιδεία πρέπει και σήμερα να εμπνέουν όλους μας, γιατί από την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος μιας χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οικονομική της ανάπτυξη και η κοινωνική της ευημερία. 


30 Ιανουαρίου 2007

Comments