Άρθρα‎ > ‎

Η Ευρωπαϊκή μας παρουσία

αναρτήθηκε στις 4 Φεβ 2011, 7:05 π.μ. από το χρήστη News 2
Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει παρουσία, κύρος και συναπόφαση στις μεγάλες κοινές στρατηγικές της. Αυτή είναι η μέθοδος που θα αναβαθμίσει το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, και θα την καταστήσει αξιόπιστο συνομιλητή μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων μας. Είναι λάθος να λαμβάνουμε το λόγο σαν μια χώρα «μονοθεματική» που εγείρει μόνο τα προβλήματα της. Η ΕΕ είναι ο χώρος της συλλογικής δημιουργίας, μέσα από την οποία αναζητούμε τον συντονισμό των εθνικών συμφερόντων μας με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές και επιδιώξεις. 

Είναι σημαντικό να βρούμε τους τρόπους ουσιαστικής συμβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πολιτικές. Έχω στο μυαλό μου τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου η ΕΕ για πρώτη φορά αναλαμβάνει ενεργό δράση στο πλαίσιο της διεθνούς ειρηνευτικής πρωτοβουλίας. Πληροφορούμε ότι η ΕΕ συμφώνησε με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή να αναπτύξει η αστυνομικό απόσπασμα για την επιτήρηση των συνοριακών διαβάσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί για πρώτη φορά η ΕΕ αναπτύσσει συγκεκριμένο διεθνή ρόλο στο Μεσανατολικό, ένα πρόβλημα που για δεκαετίες ήταν έξω από την σφαίρα επιρροής της. 

Τα αντιμαχόμενα μέρη στο Μεσανατολικό αναγνωρίζουν τον διεθνή ρόλο της ΕΕ ως αξιόπιστης δύναμης ειρήνης, ικανής να αμβλύνει προβλήματα και αντιπαραθέσεις στην πιο αιματηρή διένεξη του κόσμου. Η ειρηνευτική αποστολή θα γίνει στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, υπό τον Χαβιέ Σολάνα. Η παρουσία Ευρωπαίων αστυνομικών στη Γάζα διέπεται με όρους εντολής για διεξαγωγή των τελωνειακών ελέγχων για αποτροπή της παράνομης εισαγωγής όπλων και της διακίνησης παραστρατιωτικών οργανώσεων. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης προς την ειρηνευτική διαδικασία που γεμίζει ικανοποίηση τον λαό της Παλαιστίνης. Το εγχείρημα της ΕΕ είναι δύσκολο, αλλά αποτελεί μια δυνατή αφετηρία για ένα ευρύτερο ρόλο υποστήριξης της Παλαιστινιακής Αρχής για να φτιάξει τις δομές για τη δημοκρατική λειτουργία της. Πολύ ισχυρός είναι επίσης ο συμβολισμός: η ΕΕ είναι δύναμη την οποία μπορεί κανείς να εμπιστεύεται. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί – και πρέπει - με έργα να στηρίξει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στο χώρο της Μέσης Ανατολής. Πάνω σε αυτή την πρωτοβουλία μπορεί να αντλήσει ορισμένα χρήσιμα στοιχεία για την ανάπτυξη και των δικών της εισηγήσεων, για να είναι η ΕΕ παρούσα στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού. Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα κατοχής για την επίλυση του οποίου, η ΕΕ έχει πολλαπλάσιο ρόλο να διαδραματίσει γιατί η Κύπρος είναι μέλος της με όλη την επικράτειά της. Η παρουσία αστυνομικής δύναμης από κράτη μέλη της ΕΕ για να εγγυηθούν την εφαρμογή μιας συμφωνημένης λύσης, είναι μια πρόταση εφικτή, την οποία μπορούμε να προωθήσουμε στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Συμβάλλοντας ενεργά στις ευρωπαϊκές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, μπορούμε να θέσουμε εισηγήσεις στο ευρωπαϊκό τραπέζι και να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της ένταξής μας. 

24/11/05

Comments