Άρθρα‎ > ‎

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

αναρτήθηκε στις 8 Φεβ 2011, 6:27 π.μ. από το χρήστη News 2
Το ζήτημα της ενότητας είναι πάντα ένα επίκαιρο θέμα για όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Συζητείται για δεκαετίες, δεν έχει επιλυθεί γι’ αυτό και σήμερα είναι ξανά στην επικαιρότητα. Κατά την άποψή μου το ζήτημα έχει μια θεμελιώδη αρχή και πάνω σε αυτή μπορούμε να συζητήσουμε. Είμαστε μικρή χώρα, γι’ αυτό απέναντι στην ποσότητα που εκφράζει η Τουρκία, οφείλουμε να αντιτάξουμε την ποιότητά μας. Απέναντι στην εισβολή και την κατοχή οφείλουμε να αντιτάξουμε την ενότητά μας, τη συλλογικότητά μας, και κυρίως την πολιτική που οδηγεί σε συναινέσεις. Θέλω να πω ξανά την μεγάλη αλήθεια: ουδείς μπορεί να λύσει το κυπριακό μόνος του, καμία πολιτική δύναμη δεν είναι σε θέση να το λύσει. Για να πάμε μπροστά χρειάζονται οι πλάτες πολλών, χρειάζεται συλλογική δουλειά.

Η πραγματικότητα, δυστυχώς, δεν συμβαδίζει με τις διαπιστώσεις που έκανα πιο πάνω. Πίστευα και πιστεύω ότι η ενότητα είναι θέμα πολιτικής θέλησης, εξαρτάται κυρίως από τον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας, σήμερα εξαρτάται κυρίως από τον πρόεδρο Χριστόφια. Ο πρόεδρος μπορεί να δώσει λύσεις και έχει τις θεσμικές δυνατότητες να αναλάβει πλήρεις πρωτοβουλίες.

Στην πράξη ως Δημοκρατικός Συναγερμός διαπιστώνουμε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας αποφασίζει για όλα μόνος του -ή έστω με μια μικρή ομάδα συνεργατών του- και ύστερα ζητά υποστήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση. Έτσι δεν λειτουργεί η υπόθεση της ενότητας. Ο ΔΗΣΥ με συνεχείς παρεμβάσεις έκανε σαφές ότι υποστηρίζουμε μια διαφορετική αντίληψη για την ενότητα. Εμείς στον ΔΗΣΥ υποστηρίζουμε την πολιτική που αναδεικνύει ως πρωταγωνιστή την προδιαβούλευση, την έγκαιρη συνεννόηση και τη θεσμική ανταλλαγή απόψεων για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Εμείς για δύο χρόνια δώσαμε -ακόμα μια φορά- δείγματα γραφής ότι είμαστε ένα σοβαρό κόμμα. Δώσαμε μεγάλη πίστωση χρόνου στον πρόεδρο Χριστόφια, θελήσαμε να δούμε με έργα τι πραγματικά σκέφτεται στο κυπριακό, δώσαμε χρόνο στο χρόνο για να δοκιμαστεί στην πράξη η δική του πολιτική . Θυμίζω ότι ως ΔΗΣΥ στηρίξαμε την προσπάθεια για επανάληψη των συνομιλιών, στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για να φθάσουμε σε ομοσπονδιακή λύση που να ικανοποιεί τις δίκαιες ανησυχίες των ε/κ.

Η απάντηση του κ. Χριστόφια στον ΔΗΣΥ ήταν απρεπής: απέρριψε και απορρίπτει κάθε πρόταση ενότητας με έργα, θεώρησε ότι η συνεννόηση με τον ΔΗΣΥ είναι αμάρτημα. Είναι γι’ αυτό το λόγο που δεν αξιοποιήθηκε από τον πρόεδρο Χριστόφια η πείρα και οι διασυνδέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού τόσο στο χώρο της ΕΕ όσο και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο δεν συνδέεται μόνο με το κυπριακό αλλά εκτείνεται σε όλο το εύρος της εσωτερικής διακυβέρνησης. Σε όλους τους τομείς: στην αξιοκρατία, στις προαγωγές, την θεσμική λειτουργία του κράτους δικαίου. Το ίδιο συμβαίνει με τις περίφημες προτάσεις για την οικονομία: η κυβέρνηση για λόγους που προσωπικά δεν είμαι σε θέση να εξηγήσω, ακολουθεί παρελκυστική τακτική, οι προτάσεις Σταυράκη καθυστερούν αδικαιολόγητα και οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση μεγαλώνουν. Πώς θα επιτευχθεί ενότητα και συνεργασία όταν η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει πρώτη τις ευθύνες της;

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι ο ΔΗΣΥ επιδιώκει την ενότητα. Η ενότητα είναι μέρος της στρατηγικής μας για να συμβάλουμε στην προσπάθεια για να φθάσουμε σε λύση στο κυπριακό. Από τη δική μας πλευρά το λέμε πολύ καθαρά ότι το εθνικό καλό είναι και θα είναι πάνω από το όποιο κομματικό συμφέρον. Εμείς το λέμε και το εννοούμε. Ο ΔΗΣΥ –με σαφείς όρους και προϋποθέσεις- απλώνει το χέρι της συνεργασίας προς όλους χάριν του εθνικού συμφέροντος.


29 Μαρτίου 2010 

Comments