Άρθρα‎ > ‎

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 8:19 π.μ. από το χρήστη News 2
Πιστεύω στις ευρωπαϊκές αξίες της ειρηνικής συνεννόησης, της συνεργασίας λαών και πολιτισμών. Είμαι της άποψης πως δεν θα υπήρχε η Ε.Ε εάν οι λαοί τις δεν άλλαζαν με τη δράση τους την ιστορική τους μοίρα. Μεγάλοι ηγέτες δούλεψαν γι’ αυτό όπως ο Μονέ, ο Σουμάν, ο Αντενάουερ και ο Ντελόρ. Άνοιξαν δρόμους γιατί πρώτα έκλεισαν την πόρτα στις περιπέτειες που στοίχισαν δύο παγκόσμιους πολέμους με κέντρο την ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Η Κύπρος επιδιώκει την ειρηνική επίλυση του κυπριακού. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην τραγωδία του λαού μας, να θέσουμε τέλος στην εισβολή και κατοχή του 37% του εδάφους της πατρίδας μας. Αυτό ήταν και παραμένει ο κεντρικός πυρήνας του κυπριακού. Κεντρικός πολιτικός στόχος είναι η απομάκρυνση του κατοχικού στρατού, η απαλλαγή όλης της Κύπρου από τον κλοιό του Αττίλα, η επικράτηση των ευρωπαϊκών αξιών στην πατρίδα μας, που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. 

Σε αυτή την προσπάθεια της επίλυσης του κυπριακού, η ιδέα της γνωριμίας με την τ/κ κοινότητα, την ιστορική της εξέλιξη, τη λογοτεχνία και τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, είναι χρήσιμη. Οι νέοι ε/κ για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε είναι πολύ μακριά από το στόχο αυτό, συνεπώς η καλλιέργειά μιας κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης ανταποκρίνεται στη θεμελιώδη ανάγκη για επικοινωνία και συνεννόηση των απλών ανθρώπων κάθε κοινότητας. 

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έθεσε τον συγκεκριμένο στόχο για την σχολική χρονιά 2008/09 και με εγκύκλιό του ενημέρωσε τις σχολικές μονάδες. Πιστεύω ότι παρόλο που ο στόχος είναι ωφέλιμος, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την υλοποίηση του και ούτε έχει μελετήσει σε βάθος τον τρόπο εφαρμογής των συγκεκριμένων εισηγήσεων που περικλείονται στην εγκύκλιο. 

Υπογραμμίζουμε την ανάγκη να προσεγγιστεί ο στόχος καλλιέργειας κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης κατά τρόπο σοβαρό και συγκεκριμένο. Πιο αναλυτικά αναμένουμε ότι: 

· Το Υπουργείο πρέπει να προχωρήσει και να εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες που να συνοδεύονται και με εκπαιδευτικό υλικό προς τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να εφαρμόσουν την εγκύκλιο 

· να ενημερωθούν οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί για τους τρόπους που θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με σχολεία και συναδέλφους τους από την άλλη κοινότητα δίχως να τίθενται θέματα αναγνώρισης του ψευδοκράτους 

· οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται θα καθιστούν τους μαθητές όχι αποδεκτές απλοποιημένων ή μεροληπτικών αφηγήσεων , αλλά κριτικούς αναλυτές κοινωνικών και ιστορικών φαινομένων 

· να δημιουργηθεί ομάδα εκπαιδευτικών με αποδεδειγμένη πείρα σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης , για να μπορούν να δίνουν εισηγήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες οι οποίες θα προωθούν την γνωριμία και ειρηνική συνύπαρξη 

· οι δραστηριότητες που θα προγραμματιστούν δεν θα αποτελέσουν μια ενδοκυπριακή ομφαλοσκόπηση , αλλά θα ενταχθούν στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό πλαίσιο. 

Τέλος τονίζουμε ότι η Παιδεία και οι νέοι μας είναι η επένδυση μας για το μέλλον και δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο μικροπολιτικών ιδεολογικών παροξυσμών από όπου και αν προέρχονται. 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζει κάθε θετικό βήμα που οδηγεί στην επίλύση του Κυπριακού. Επιθυμούμε η ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα της ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα να πρυτανεύσει παντού στην πατρίδα μας. Η φύση του κυπριακού παραμένει αναλλοίωτη: εισβολή -κατοχή- επίλυση. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η απαλλαγή της Κύπρου από τον κατοχικό στρατό. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. 

Ο κυπριακός ελληνισμός είναι μια ζωντανή πηγή δημιουργίας μέσα από τους αιώνες. Η ιστορία μας είναι πηγή υπερηφάνειας για όλους μας, ταυτόχρονα είναι πηγή γνώσης, σοφίας, και εθνικής αυτογνωσίας. Μέσα στην ΕΕ μπορούμε να δούμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. 

19/9/08 


Comments