Άρθρα‎ > ‎

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ - Το καθήκον της Κύπρου

αναρτήθηκε στις 21 Μαΐ 2012, 2:09 π.μ. από το χρήστη News 2

Η εξέλιξη των γεγονότων στην Ελλάδα αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τη χώρα, τη θέση της στην Ευρώπη και το σύγχρονο κόσμο. Στην ουσία η Ελλάδα επιστρέφει ραγδαία δεκαετίες πίσω και χάνει την πολύτιμη επένδυση και τους κόπους που κατέβαλαν οι πολίτες και ο παραγωγικός κόσμος της όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης. Από χώρα μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης μετατρέπεται σε μια τριτοκοσμική χώρα χωρίς διοικητική δομή και κοινωνική συνοχή.

Βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες πολιτικής παρακμής. Τα κόμματα που κλήθηκαν να διαχειριστούν τις τύχες του ελληνικού λαού εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χάσει την αξιοπιστία τους στα μάτια των πολιτών. Τα άλλα κόμματα που εισπράττουν με φτηνό λαϊκισμό τη δυσαρέσκεια του κόσμου κινούνται είτε στη σφαίρα του ουτοπισμού και της ιδεολογικής παράκρουσης, είτε στην επικίνδυνη ακροβασία του φανατισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Με πόνο ψυχής παρακολουθώ από τους δέκτες των τηλεοράσεων τις ανελέητες μάχες μεταξύ των πολιτικών και τα χαρακώματα που έχουν στήσει για να κερδίσουν 2 – 3 ποσοστιαίες μονάδες στις επόμενες εκλογές. Η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει στο περιθώριο και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αδυνατούν να βρουν τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή που επιτάσσει η κοινή λογική.

Αναμφίβολα οι εξελίξεις έχουν προεκτάσεις και στην Κύπρο. Υπάρχουν οι άμεσες επιδράσεις λόγω των προφανών οικονομικών δεσμών και των συνεπειών της έκθεσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην ελληνική αγορά. Φοβούμαι ότι δεν είναι οι μόνες. Η Κύπρος χάνει το πιο ισχυρό έρεισμά της στην παρούσα συγκυρία. Με την Ελλάδα αλλιώς είχαμε οργανώσει πριν από δύο δεκαετίες την πορεία μας προς το μέλλον. Εργαστήκαμε ακούραστα για να είμαστε μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Θυμίζω ότι η Κύπρος, όταν η Ελλάδα είχε επιτύχει να ευθυγραμμιστεί με την ΕΕ, κατάφερε τα πιο σημαντικά επιτεύγματά της. Μπορεί να προπορευόμαστε της Ελλάδας στη δημόσια διοίκηση και οργάνωση, χάρη στην ευέλικτη οικονομία μας, αλλά μόνο μαζί, πετύχαμε μεγάλα άλματα προόδου.

Κάτω από αυτά τα αρνητικά δεδομένα, πρέπει να ανασκουμπωθούμε. Εισηγούμαι ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να δώσουμε ένα ισχυρό παράδειγμα για το σύνολο του Ελληνισμού, καθορίζοντας εμείς οι Κύπριοι, ένα σταθερό και διακομματικό πλαίσιο πολιτικής σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία.  Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, από τη στιγμή που έχουμε σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για ταχύτατα βήματα προσαρμογής και εκσυγχρονισμού της κοινωνίας μας. Εμείς να καθορίσουμε τις εξελίξεις για να μην συμπαρασυρθούμε από όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Να γίνει η Κύπρος, η αρχή μιας νέας πορείας.

Κάθε ημέρα χωρίς αποφασιστικές κινήσεις, είναι και για την Κύπρο και τον υπόλοιπο Ελληνισμό μια χαμένη ημέρα. Χρειάζεται να κινηθούμε τώρα!

Λευκωσία 17/5/2012                                                                       Νίκος Τορναρίτης -     Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ

Comments