Άρθρα‎ > ‎

Η αυριανή μέρα

αναρτήθηκε στις 1 Φεβ 2011, 6:31 π.μ. από το χρήστη News 2   [ ενημερώθηκε 2 Φεβ 2011, 1:20 π.μ.από News 1 ]
Η ορατή πλέον πιθανότητα καταψήφισης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στο αυριανό δημοψήφισμα στη Γαλλία, θα είναι σίγουρα μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη με σοβαρότατες επιπτώσεις στην πορεία για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. 

Αύριο ουσιαστικά οι Γάλλοι πολίτες είτε θα πουν το μεγάλο «ΝΑΙ» στην «συνέχεια» της Ε.Ε και στην προώθηση σημαντικών πολιτικών όπως είναι η διεύρυνση, ή με την απόρριψη του ευρωσυντάγματος θα βάλουν φρένο στην εξελικτική πορεία της Ε.Ε. οδηγώντας την σε ένα κύκλο ατέρμονης εσωστρέφειας με απρόβλεπτες συνέπειες. 

Αύριο κρίνονται πολλά και σημαντικά : Η περαιτέρω διαδικασία επικυρώσεων (Ολλανδία 1/6/05) και η υποδοχή των νεοεισερχόμενων κρατών μελών (Βουλγαρία- Ρουμανία) με πολύ πιθανή την αναβολή της ημερομηνίας προσχώρησης. Κρίνεται η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών της Ε.Ε για το 2007-13, όπως επίσης και η υποψηφιότητα της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται ήδη στην δύνη των πολιτικών αντιθέσεων των μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών. Η πιθανή νίκη των χριστιανοδημοκρατών στην Γερμανία τον προσεχή Οκτώβριο σίγουρα θα οδηγήσει σε ανατροπή της γερμανικής πολιτικής και θα επηρεάσει αρνητικά την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας - όλοι γνωρίζουμε την πολιτική της ηγέτιδας των χριστιανοδημοκρατών Άγκελας Μέρκελ) για μια ειδική σχέση Ε.Ε - Τουρκίας. 

Αρνητική δυναμική για την Τουρκία δημιουργούν επίσης και οι αντιδράσεις των ευρωπαίων πολιτών όπως αυτές καταγράφονται στις έρευνες που βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας. 

Η αυριανή μέρα έχει όμως το δικό της ειδικό βάρος και για την Κύπρο. 

Οφείλουμε να αξιολογήσουμε αυτή την σοβαρή κατάσταση, έχοντας πάντα κατά νου ότι μόνο η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας μπορεί να κρατήσει ανοικτό το παράθυρο ελπίδας για λύση του Κυπριακού Προβλήματος… 

27/5/05

Comments