Άρθρα‎ > ‎

Η αποποινικοποίηση των φροντιστηριακών μαθημάτων

αναρτήθηκε στις 1 Φεβ 2011, 6:26 π.μ. από το χρήστη News 2
Η πρόταση μου για την αποποινικοποίηση της παράδοσης φροντιστηριακών μαθημάτων έτυχε πιστεύω θετικής αντιμετώπισης όχι μόνο από την Οργάνωση των Εκπαιδευτικών αλλά και από τους ίδιους τους γονείς των μαθητών μας. 

Το πρόβλημα της παραπαιδείας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ποινικά και αστυνομικά – διωκτικά μέτρα. Οι εικόνες που είδαμε κατά την περσινή σχολική χρονιά [καθηγητές να παρακολουθούνται ή να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στα αστυνομικά τμήματα μέσα στα πλαίσια της πάταξης της παραπαιδείας] δεν τιμούν την κοινωνία μας, μια κοινωνία μέλος της φιλελεύθερης ευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι δεκάδες τα τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε από γονείς που διαμαρτύρονται γιατί η Αστυνομία τους καλούσε στους Αστυνομικούς Σταθμούς για να δώσουν κατάθεση αν τα παιδιά τους κάνουν φροντιστήριο και να πιέζονται να καταγγείλουν εκπαιδευτικούς. 

Οι απόψεις μου αυτές, οι οποίες προκάλεσαν τις άστοχες αντιδράσεις του υπουργού Παιδείας, δεν είναι καινοφανείς. Με τις απόψεις αυτές συμφωνεί και η Επιτροπή των επτά πανεπιστημιακών, που διόρισε το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο, για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Η Επιτροπή στην έκθεση της (σελίδας 253) τονίζει «ότι η κουλτούρα της παραπαιδείας έχει βαθιές ρίζες και δεν εξαλείφεται με διώξεις και νομικά μέτρα.» Φαίνεται ο Υπουργός της Παιδείας δεν διάβασε με τη δέουσα προσοχή την έκθεση της Επιτροπής που διόρισε η Κυβέρνηση στην οποία μετέχει. 

Είναι πεποίθηση μου ότι το πρόβλημα της παραπαιδείας δεν αντιμετωπίζεται ούτε με αστυνομικά μέτρα ούτε με την ενίσχυση της «επίσημης – νόμιμης» παραπαιδείας που προσφέρουν τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Η αστυνομοκρατία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της παιδείας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από φιλελεύθερες κοινωνίες. 

Είναι παράδοξο το γεγονός ότι από τους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους διαχωρίζεται η τάξη των εκπαιδευτικών και θεωρείται ως ποινικό και συγχρόνως πειθαρχικό αδίκημα η εξωεργασιακή απασχόληση τους. Η σχετική πρόνοια του νόμου καταστρατηγεί την αρχή της ισότητας των πολιτών. Δεν είναι αποδεκτό επίσης από τις σύγχρονες δικαιικές αντιλήψεις για το ίδιο «παράπτωμα» κάποιοι να διώκονται πειθαρχικά και κάποιοι ποινικά. 

Σε συνεργασία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας τις εκπαιδευτικές Οργανώσεις, και του συνδέσμου γονέων, είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε το όλο θέμα και να προχωρήσουμε στην αποποινικοποίηση των φροντιστηριακών μαθημάτων. Αυτό πιστεύω είναι ένα σύγχρονο αίτημα της κυπριακής κοινωνίας. 

14/10/05

Comments