Άρθρα‎ > ‎

Δημοκρατική Πολιτότητα

αναρτήθηκε στις 30 Ιαν 2011, 8:36 π.μ. από το χρήστη News 2
Το έτος 2005 έχει οριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως Ευρωπαϊκό Έτος Εκπαίδευσης για τη δημοκρατική πολιτότητα. Στόχος είναι η καλλιέργεια και η συνειδητοποίηση της έννοιας του ενεργού πολίτη όπως αυτή καθορίζεται στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. 

Η πολιτιστική ποικιλότητα ή αλλιώς πολυπολιτισμικότητα αναδεικνύεται ως το κυρίαρχο κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο του 21ου αιώνα . Αυτή η κοινωνική πραγματικότητα επιτάσσει μια νέα πολιτότητα, τη διαμόρφωση ενός νέου Ευρωπαίου αλλά και παγκόσμιου πολίτη ο οποίος θα κοσμείται με νέες αρετές, ώστε να μπορεί να συμβιώνει με τους συνανθρώπους του στην υπό διαμόρφωση νέα πολυπολιτισμική παγκόσμια κοινωνία. 

Είναι λοιπόν αναγκαία η υιοθέτηση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης σ' όλα τα σχολεία της Κύπρου. Αυτό επιτάσσει και το γεγονός ότι η Κύπρος συγκροτείται από δυο κοινότητες και άλλες τρεις θρησκευτικές ομάδες. Πέραν όπως τούτου δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την σημαντική δημογραφική διαφοροποίηση που παρατηρείται σήμερα, ειδικά μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εφαρμογή της ελεύθερης διακίνησης πολιτών και εργατικού δυναμικού από τις χώρες της Ένωσης. 

«Όταν οι νέοι ανατραφούν καλά, όλες μας οι υποθέσεις πηγαίνουν καλά…» Μ΄ αυτό τον απλό τρόπο θέλησε ο Πλάτωνας να καταδείξει πως η εκπαίδευση 
διαμορφώνει και καθορίζει την ευρύτερη κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο. 

Είναι λοιπόν με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που σημειώσαμε την επιτυχία των κυπρίων μαθητών οι οποίοι σε διεθνή διαγωνισμό με θέμα την Πολιτική Αγωγή στην εκπαίδευση που διεξήχθη το 2001 σε 28 χώρες κατέλαβαν την τρίτη θέση μετά τους αμερικανούς και τους φιλανδούς σε δεξιότητες ερμηνείας θεμάτων πολιτικής αγωγής. 
Η βελτίωση των ατομικών και κοινωνικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των νέων μας καθώς και η καλλιέργεια αισθημάτων κατανόησης και ανεκτικότητας προς άλλους πολιτισμούς είναι σήμερα κυρίαρχος στόχος κάθε σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας. Σε αυτό στοχεύει και το Ευρωπαϊκό μας Σύνταγμα μέσα από τον όρο «ενεργός πολίτης». Ενεργός πολίτης είναι πρώτα απ' όλα ο ενημερωμένος πολίτης, μια αυτόνομη προσωπικότητα με κριτική σκέψη και δημιουργική διάθεση, που συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα, ασκεί με συνέπεια τα δημοκρατικά του δικαιώματα και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις, επιδεικνύει αυτοσεβασμό και αλληλοσεβασμό, αποδέχεται τη διαφορετικότητα, συνεργάζεται για το κοινό όφελος, την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων και των λαών χωρίς αισθήματα σωβινισμού, προκατάληψης και μισαλλοδοξίας. 

Όμως όποια διαπολιτισμική εκπαιδευτική πολιτική και αν εφαρμόσει το σχολείο, δεν μπορεί από μόνο του να ανταποκριθεί στις νέες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις. Απαιτείται και η συστράτευση όλων των άλλων κοινωνικών θεσμών και δυνάμεων, αν πρόκειται να μετασχηματίσουμε την κοινωνία μας, να την κάνουμε πιο ανεκτική, πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη.

2005

Comments