Άρθρα‎ > ‎

Αξίζουμε καλύτερη Παιδεία

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 4:07 π.μ. από το χρήστη News 2
Αυτές τις μέρες κρίνουμε τον προϋπολογισμό του 2008 που θα αφήσει πίσω της φεύγοντας η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου. Αυτός ο προϋπολογισμός δεν περιέχει οτιδήποτε που να πείθει ότι ακόμα και τώρα υπάρχει κάποια αξιόπιστη πολιτική της κυβέρνησης. Ούτε καν αυτός ο όψιμος «στρατηγικός σχεδιασμός» που αναγκάστηκε να παρουσιάσει ο κ. Άκης Κλεάνθους μερικούς μόλις μήνες πριν τις εκλογές, δεν φαίνεται να έχει τα μέσα των δράσεών στον προϋπολογισμό. Οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας αφορούν βασικά σε συμβατικές υποχρεώσεις και σε επαναλαμβανόμενα κονδύλια. 

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιπλανηθούμε στα κονδύλια του προϋπολογισμού για να δούμε τα πεπραγμένα της απερχόμενης κυβέρνησης. 

Αρκεί να δούμε γύρω μας τις κυπριακές οικογένειες και την αγωνία τους για την παιδεία και το μέλλον των παιδιών. Ας δούμε τους γονείς στον καθημερινό αγώνα να τρέχουν από το ένα στο άλλο ιδιωτικό φροντιστήριο. 

Ας δούμε την αυξανόμενη καχυποψία ή και κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. 

Φτάνει, ακόμη, να δούμε τους εκπαιδευτικούς μας, το μεγάλο ανθρώπινο κεφάλαιο της εκπαίδευσης, να είναι απογοητευμένοι, αποκαρδιωμένοι, χωρίς καθοδήγηση και χωρίς πραγματικά κίνητρα μέσα σε ένα σύστημα που τους ισοπεδώνει ή τους ζητά να κάνουν πράγματα ανθρωπίνως αδύνατα στη βάση των υφιστάμενων προγραμμάτων. 

Αρκεί να ακούσουμε και τους οργανωμένους εταίρους της εκπαίδευσης. Τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς. Τα προβλήματα συνεχίζονται σε σχέση με την πρόοδο στα έργα υλικοτεχνικής υποδομής, τα κυλικεία, τα εργαστήρια, τα σχολικά λεωφορεία και το μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας στον σχολικό χώρο. 

Ζούμε σε μια εποχή γοργών αλλαγών. Η κοινωνία μας έχει αλλάξει αρκετά. Όμως τα Τμήματα υποδοχής και υποστήριξης των ξενόγλωσσων μαθητών είναι ακόμα σχεδόν ανύπαρκτα. 

Η Κύπρος φιλοδοξούσε να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα τελευταία πέντε χρόνια πήγαν όμως χαμένα. Χρονοτρίβησαν, διαφώνησαν μεταξύ τους, δίστασαν... 

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα έπρεπε να ξεκινούσαν από την ακαδημαϊκή χρονιά του 2003-04, μόλις τώρα, αυτό το Φθινόπωρο πήραν το πράσινο φως... 

Το Τεχνολογικό και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ενώ είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, πέρασαν από χίλια μύρια κύματα και μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν. Ενώ στο μεταξύ έγιναν σημαντικές περικοπές σε τμήματα και προγράμματα. Η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κύπρου αναχαιτίσθηκε. Σε αυτά τα πέντε χρόνια πολλές φορές νιώσαμε ότι τελικά την εκπαιδευτική πολιτική την έκανε το... υπουργείο Οικονομικών! 

Φέτος δεν θα ζητήσουμε από τους κυβερνώντες να αλλάξουν ρυθμούς και νοοτροπίες, γιατί ευτυχώς ο λαός έχει την ευκαιρία τον Φεβρουάριο να αλλάξει ριζικά την πορεία προς ένα καλύτερο αύριο. 

Τον Φεβρουάριο ο λαός θα δώσει δυναμική απάντηση για τα προηγούμενα χρόνια της απραξίας, του πισωγυρίσματος, της προσπάθειας διαχωρισμού του λαού και του παραγκωνισμού των νέων ανθρώπων. 

21/12/07 

Comments