Άρθρα‎ > ‎

Άρθρο για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση στην εφημερίδα «Σημερινή» 31/07/2008

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 8:18 π.μ. από το χρήστη News 2
Για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο έχουμε ένα όραμα. Ένα όραμα όπου όλοι οι μαθητές που θα αποφοιτούν από τα σχολεία μας, πέραν των γνώσεων, θα έχουν αναπτύξει κριτική σκέψη, ενδιαφέρον για τα κοινά, κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση. Θέλουμε δηλαδή μαθητές έτοιμους να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις του μέλλοντος. Μαθητές που θα είναι πολίτες του κόσμου. Μαθητές που μπορούν να προσφέρουν και να δημιουργήσουν στην Ευρωπαϊκή μας πατρίδα. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ως έχει, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες. Γι’ αυτό και η ανάγκη για υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι επιβεβλημένη. Δυστυχώς οι γενικόλογες εξαγγελίες και τα μανιφέστα της κάθε νεοεκλεγείσας κυβέρνησης, αν και καλά στις προθέσεις τους, δεν έχουν γίνει πράξη όπως επισημαίνει και η Έκθεση της ΟΥΝΕΣΚΟ. 

Ανταποκρίνεται η μελέτη των 7 ακαδημαϊκών για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του νέου αιώνα; Η ταχύτητα στη διάδοση και επεξεργασία πληροφοριών, η δια βίου μάθηση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, η καλλιέργεια της έννοιας της πολυπολιτισμικότητας στα ολοένα και πιο πολυσύνθετα σχολεία μας και η εξισορρόπηση της Γενικής Ανθρωπιστικής Παιδείας στον άνθρωπο είναι ζητήματα άμεσης ανάγκης που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και που λυπάμαι να παρατηρήσω, δεν εμπεδώθηκαν ακόμα. 

Επιπλέον, έχουμε και υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε. τις οποίες πρέπει να υλοποιήσουμε, όχι γιατί μας το ζητάνε από τις Βρυξέλλες, αλλά γιατί είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε το μέλλον αυτού του τόπου. Για παράδειγμα, το οικονομικό όραμα της Ε.Ε., πάνω στο οποίο βασίζεται η προοπτική και η ανταγωνιστικότητα της, είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Μπορούμε να πούμε σήμερα ότι, πέραν κάποιων εγκυκλίων που έχουν σταλεί από το Υπουργείο Παιδείας, έχουν αναπτύξει στο βαθμό που πρέπει οι μαθητές μας πρωτοπόρο πνεύμα, εφευρετικότητα, αποκλίνουσα σκέψη ή εναλλακτικές προσεγγίσεις σε κάποιο πρόβλημα; Μπορούμε, βάζοντας το χέρι στην καρδιά, να πούμε πως οι μαθητές μας αξιοποιούν όλο τους το δυναμικό; 

Τα προβλήματα είναι πολλά και γνωστά. Τα άκαμπτα εκπαιδευτικά προγράμματα, ο τρόπος αξιολόγησης των καθηγητών, ο λειτουργικός αναλφαβητισμός, η έλλειψη στήριξης στους μη ελληνόφωνους μαθητές και στους μαθητές με μαθησιακές ιδιαιτερότητες και η σχεδόν ανύπαρκτη διαπολιτισμική εκπαίδευση, για να αναφέρω μόνο πέντε. Πότε επιτέλους θα εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα που θα επιτρέψουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα να λάβει τον αναδομητικό του ρόλο και να συμβάλει στην διαμόρφωση μιας νέας και καλύτερης κοινωνίας; Πεποίθηση μου είναι πως πρώτα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και η κουλτούρα αναβλητικότητας και δισταγμού που μας διακατέχει. 

Ελπίζω πως τα μέτρα, όπως διαμορφωθούν και ληφθούν μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, να γίνουν σύντομα πράξεις. Οι εισηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού όπως μας τις παρουσίασαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Παιδείας, πρέπει να πω πως επαναλαμβάνουν την ίδια θεματολογία. Το ζητούμενο είναι να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη. Το μεγάλο ζητούμενο σήμερα, είναι ο μαθητής, ο γονιός και ο εκπαιδευτικός να νιώσουν την αλλαγή, τη μεταρρύθμιση στο σχολείο. Μετά από την παρέλευση μιας άκαρπης πενταετίας, των τότε συγκυβερνώντων και σημερινών κυβερνώντων, αναμένουμε έργα…. 


31/07/2008 

Comments