Άρθρα‎ > ‎

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΣΙΑ ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2011, 4:10 π.μ. από το χρήστη News 2
Το κυπριακό βρίσκεται σε δραματικό αδιέξοδο. Είναι στο περιθώριο της διεθνούς ατζέντας. Κανένας διεθνής οργανισμός δεν δείχνει κάποιο ενδιαφέρον και ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ φαίνεται να μην είναι πρόθυμος να αναλάβει κάποια δραστηριότητα. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο έχουμε χρέος όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δούμε τα πράγματα με καινούριο φακό. Η μεμψιμοιρία και η γκρίνια δεν ωφελούν. Η πολιτική ηγεσία με αίσθημα υψηλής ευθύνης πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες τώρα. Ας θεωρήσουμε το πρόσφατο ψήφισμα της γερμανικής βουλής ως ένα μήνυμα για όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να ενωθούμε κάτω από μια κοινή στρατηγική. Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο εφικτές προτάσεις γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη σημερινή ακινησία και να δώσουμε πραγματικές ελπίδες στο λαό μας. Ο ΔΗΣΥ εισηγείται την υιοθέτηση μιας Νέας Εθνικής Στρατηγικής που να βγάλει την Κύπρο από το τέλμα. Πυλώνες αυτής της νέας πολιτικής είναι: 

Α) Επαναβεβαίωση της θέσης ότι επιδιώκουμε λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με βάση τις συμφωνίες κορυφής 1977-79, σύμφωνης με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Β) Αποκλεισμός κάθε διχοτομικής λύσης που να οδηγεί στην νομιμοποίηση του status quo ή της λύσης δύο χωριστών «κρατών». Αξιοποίηση εκείνων των προτάσεων των Η.Ε. που ανταποκρίνονται στην διασφάλιση ενός ομόσπονδου κράτους με μία διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα αδιαίρετη και αδιάλυτη. 

Γ) Απόρριψη κάθε παρελκυστικής πολιτικής που παραπέμπει την εξεύρεση λύσης στο απροσδιόριστο μέλλον. Η επιδίωξη λύσης εις βάθος χρόνου θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής. 

Δ) Ενεργός εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον διάλογο για λύση με άμεση διεκδίκηση το διορισμό ενός σημαντικού ευρωπαίου πολιτικού ως συντονιστή της ΕΕ στο κυπριακό. Διασύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με τον αγώνα για τη λύση του κυπριακού. Η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει κάθε συμμαχία και με θετικές πρωτοβουλίες να διεκδικήσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στον αγώνα για την επίλυση του κυπριακού. 

Ε) Επαφές, διάλογος και επικοινωνία ανάμεσα στις ε/κ και τ/κ πολιτικές δυνάμεις με στόχο την καλλιέργεια κλίματος υπέρ της ανάγκης για δημιουργία συνθηκών συμβίωσης ανάμεσα σε ε/κ και τ/κ. 

Οι πέντε αυτοί πυλώνες της Νέας Εθνικής Στρατηγικής που εισηγείται ο ΔΗΣΥ μπορούν να δώσουν πραγματική ώθηση στις προσπάθειες για να πεισθούν σημαντικοί «παίκτες» στη διεθνή σκηνή για να αναλάβουν δράση. Δυστυχώς, με τα σημερινά δεδομένα κανένας δεν αισθάνεται ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι σοβαρό. Είναι δική μας ευθύνη να τις δημιουργήσουμε. Το κυπριακό πρόβλημα είναι κατ’ εξοχή δικό μας πρόβλημα και κανένας δεν θα κινηθεί εάν εμείς πρώτα δεν δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις. Ο ΔΗΣΥ είναι υπεύθυνο κόμμα γι’ αυτό δεν κάθεται στη γωνία και να καταγγέλλει. Καταθέτει εισηγήσεις και προτάσεις. Αγωνίζεται για να δώσουμε ελπίδες στο λαό μας. 

1/6/07

Comments