Άρθρα‎ > ‎

Αναζητώντας διέξοδο στην οικονομία

αναρτήθηκε στις 8 Φεβ 2011, 6:23 π.μ. από το χρήστη News 2
H πορεία της οικονομίας προβληματίζει τον κάθε πολίτη. Η Κύπρος είναι και τυπικά στη διαδικασία επιτήρησης και αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δει χειροπιαστά μέτρα για αποκατάσταση των δεικτών της οικονομίας μέσα στα αποδεκτά πλαίσια εντός συγκεκριμένου χρόνου. Οι πλείστες χώρες μέλη της ΕΕ είναι σε διαδικασία επιτήρησης αλλά η καθεμιά έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στη δική μας περίπτωση η ραγδαία αύξηση του δημοσίου χρέους είναι κακός οιωνός, εξ αιτίας των ανελαστικών δαπανών στη δημόσια υπηρεσία. Εύκολα εκτοξεύεται και δύσκολα μαζεύεται. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ, έφερε το χρέος πάνω από το 60% με ανησυχητικές αυξητικές τάσεις

Τα πράγματα είναι δύσκολα και η κυβερνητική πλευρά, πότε ο πρόεδρος Χριστόφιας και πότε ο υπουργός Οικονομικών και το ΑΚΕΛ, λένε συγκεχυμένα πράγματα. Άκουσα με έκπληξη από ραδιοφώνου για παράδειγμα τον Χ. Σταυράκη να ισχυρίζεται ότι μόνο με την αύξηση του εταιρικού φόρου και τη φορολόγηση ακινήτων θα καλύψει τα ελλείμματα. Είναι μια παράξενη στάση απέναντι στα γεγονότα που μάλλον υποδηλεί σύγχυση και αμηχανία. Τη μια η κυβέρνηση επισείει το φόβητρο των ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο διολίσθησης σε προβληματικές καταστάσεις όπως στην Ελλάδα. Την άλλη η ίδια κυβέρνηση και ο ίδιος υπουργός Οικονομικών διατείνεται ότι με μια – δυό κινήσεις θα τα καταφέρουν. Στο τέλος ούτε με τον ένα τρόπο, ούτε με τον άλλο μπορεί αυτή η κυβέρνηση να παρουσιάσει στους πολίτες μια αξιόπιστη ολοκληρωμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση, μια επαρκή πρόβλεψη, μια σίγουρη προσέγγιση στις οικονομικές εξελίξεις. Όλα στο περίπου και τα ελλείμματα και τα χρέη εκτοξεύονται.

Δεν σπεύδω να ισχυριστώ ότι η οικονομική συγκυρία για την κυβέρνηση Χριστόφια είναι καλή. Κατ’ ακρίβειαν θα ήθελα να σημειώσω ότι εμείς ως αντιπολίτευση είδαμε πολύ καθαρά τις βαθιές οικονομικές προκλήσεις που συνεπάγεται η παγκόσμια κρίση, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το Φθινόπωρο του 2008. Η Κύπρος, όπως και το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών διέρχονται μια περίοδο κατά την οποία μπορούν να δουν τα οικονομικά προβλήματα ως μια ευκαιρία να πάρουν αποφάσεις που κρατούσαν σε αναστολή για χρόνια. Το μικρό μέγεθος της Κύπρου, η ευελιξία και προσαρμοστικότητα της οικονομίας, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού είναι οι εγγυήσεις μας για να βγούμε γρήγορα από την ύφεση και να διαμορφώσουμε ανανεωμένες προοπτικές ευημερίας. Όμως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται το κράτος – η κυβέρνηση – να παίξει το ρυθμιστικό ρόλο της. Αν δεν αναλάβει πρώτα η ίδια η κυβέρνηση το κύριο βάρος της περισυλλογής, με προτάσεις που να αφορούν τον προνομιούχο δημόσιο τομέα, γιατί πιστεύει ότι θα καταφέρει με την φοροεισπρακτική πολιτική με στόχο τον ιδιωτικό τομέα; Εισηγούμαι να εξετάσει τρόπους που θα επιτρέψουν στην οικονομία, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στα ψηλά και τα μεσαία εισοδήματα να κινηθούν περισσότερο συγχρονισμένα, αναλαμβάνοντας ισότιμα το μερίδιο της κρίσης υπέρ των λιγότερο προνομιούχων, των περισσότερο εκτεθειμένων σε επισφαλής θέσεις εργασίας.

Είναι αναπόφευκτο αργά ή γρήγορα, οι πολιτικές δυνάμεις να σκεφτούμε σφαιρικά το θέμα της οικονομίας, πέρα από την παρούσα συγκυρία, έξω από υπολογισμούς για το ποιος θα κυβερνήσει. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις με υψηλού επιπέδου συναίνεση, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Διαφορετικά η επόμενη κυβέρνηση θα αναλάβει εκείνη να μεταθέσει το μεγαλύτερο βάρος στον κύπριο φορολογούμενο πολίτη, ξεκινώντας από χειρότερη θέση από ότι είναι σήμερα ο τόπος.

16 Ιουλίου 2010 


Comments