Άρθρα‎ > ‎

3η Οκτωβρίου: Η ουσία και οι λέξεις

αναρτήθηκε στις 30 Ιαν 2011, 8:27 π.μ. από το χρήστη News 2
Ο ΔΗΣΥ εδώ και μήνες δηλώνει πως η 3η Οκτωβρίου είναι ημερομηνία ορόσημο, ένας σταθμός στο μακρινό και αβέβαιο ταξίδι της Τουρκίας προς την ΕΕ. 

Ζητήσαμε να υπάρξει μια νέα εθνική στρατηγική που να βάζει στο επίκεντρο την ουσία του Κυπριακού. Να αξιοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τη θεσμική συμμετοχή της στην ΕΕ, μια κατάκτηση ύστερα από πολύχρονη προσπάθεια, για να προκαλέσει ξανά κινητικότητα στο Κυπριακό. Στο κομβικό σημείο της έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξής της, η Τουρκία να κληθεί πάνω σε δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα να ανταποκριθεί σε μια νέα προσπάθεια λύσης, που να ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανησυχίες των Ε/Κ. Η ΕΕ να παίξει τον καταλυτικό ρόλο της και να είναι παρούσα και συνδιαμορφωτής του περιεχομένου της λύσης μαζί με τον ΟΗΕ. Αυτό απαιτούσε η νέα συγκυρία ενόψει της 3ης Οκτωβρίου. 

Το κεντρικό ζήτημα στη στρατηγική αυτή που πρότεινε ο ΔΗΣΥ εγγράφως στο Εθνικό Συμβούλιο, τρεις φορές από το περασμένο φθινόπωρο, ήταν να αποτυπωθεί με συγκεκριμένο τρόπο, στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο της Τουρκίας, μια χάρτα διαδρομής με υποχρεώσεις και δεσμεύσεις στην ουσία του προβλήματος. 

Η κυβέρνηση προτίμησε να ακολουθήσει την πεπατημένη των επιλογών της στις 17 Δεκεμβρίου. Έριξε μονόπλευρα το βάρος σε μια αντιδήλωση, πήρε πενιχρά κέρδη πάνω σε αυτονόητες υποχρεώσεις της Τουρκίας και άφησε ουσιαστικά ανέπαφο το στρατηγικό κείμενο που θα δεσμεύει την Τουρκία για τα επόμενα 15 χρόνια: το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. 

Με διάφορους λεκτικούς συμβιβασμούς στην αντιδήλωση εξανεμίστηκε η συγκυρία που δημιουργήθηκε με τις παρεμβάσεις της Γαλλίας και της Αυστρίας στο ζήτημα της αναγνώρισης. Αντί εφαρμογή του πρωτοκόλλου έως τις 3 Οκτωβρίου όπως διακήρυσσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 17 Δεκεμβρίου, περιοριζόμαστε σε μια αξιολόγηση της κατάστασης σε 14 μήνες από σήμερα. Αντί αναγνώρισης, πήραμε αόριστες αναφορές για το μέλλον και μια αμφιλεγόμενη παράγραφο που δυνατόν να τύχει μελλοντικά εκμετάλλευσης από κακόπιστους διεθνείς κύκλους. 

Στις 3 Οκτωβρίου, η Τουρκία ετοιμάζεται να μπει στη πολύπλοκη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ένταξης. Το ζητούμενο από την κατοχική δύναμη, δεν είναι να «εξομαλύνουμε» τις σχέσεις μαζί της με άλυτο το Κυπριακό. Δεν συμμερίζομαι την αντίληψη που διαχέεται στην κοινή γνώμη ότι εις βάθος χρόνου, θα δούμε καλύτερες ημέρες. Αυτές είναι κούφιες υποσχέσεις για να αφήνουμε τα ορόσημα να μας προσπερνούν. Για μας, πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση ότι η εξομάλυνση με την κατοχική Τουρκία θα γίνει μόνο αν λύσει το Κυπριακό κατά τρόπο που να ικανοποιεί τις εύλογες αγωνίες και ανησυχίες της πλευράς μας. 

23/9/05

Comments