Άρθρα‎ > ‎

«Οδικός Χάρτης» Ευρωπαϊκή Ένωση

αναρτήθηκε στις 8 Φεβ 2011, 6:04 π.μ. από το χρήστη News 2
Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές ο Δημοκρατικός Συναγερμός μπορεί να εκφράσει την ικανοποίησή του γιατί δουλέψαμε με συνέπεια πάνω στο ευρωπαϊκό μας έργο και είμαστε σήμερα σε θέση να μιλάμε με γνώση, με εμπειρία και με αυτοπεποίθηση πάνω στα ευρωπαϊκά θέματα. Ο ΔΗΣΥ πίστεψε από την αρχή στις αρχές και αξίες της ΕΕ γι’ αυτό στην απελθούσα ευρωβουλή παρουσιάσαμε σημαντικό έργο με τους δύο ευρωβουλευτές μας Ι. Κασουλίδη και Π. Δημητρίου. Κρίνω ότι από την πενταετή εμπειρία της πρώτης παρουσίας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται να κρατήσουμε ορισμένα συμπεράσματα ως «οδικό χάρτη», συμπεράσματα που μπορούν να μας βοηθήσουν και στο μέλλον:

Συμπέρασμα πρώτο: να δουλεύουμε με ανοικτό πνεύμα, να δουλεύουμε για το κοινοτικό συμφέρον, όχι να κλεινόμαστε στο καβούκι μας και να ζητάμε μόνο βοήθεια...

Συμπέρασμα δεύτερο: χρειάζεται εξωστρέφεια στην αναζήτηση ερεισμάτων και συνεχής προσπάθεια μέσα από την κοινοτική μέθοδο. Τα επιχειρήματά μας να συνδέονται με τις πρακτικές που ακολουθεί η ΕΕ.

Συμπέρασμα τρίτο: να κάνουμε τα ευρωπαϊκά θέματα, να γίνονται πραγματικά δικά μας θέματα γιατί στην πράξη δεν υπάρχει κάτι που να είναι ξεχωριστό, αυτό είναι της ΕΕ και αυτό δικό μας. Όλα είναι ενιαία και έτσι χρειάζεται να τα προσεγγίζουμε.

Συμπέρασμα τέταρτο: η αλληλεγγύη είναι αναπόσπαστο στοιχείο της θεσμικής λειτουργίας της ΕΕ. Όμως έρχεται μόνο όταν πείθεις ότι δουλεύεις για όλους, αν συμμετέχεις στις αποφάσεις και προωθείς τις συλλογικές πολιτικές στις οποίες και ο ίδιος λαμβάνεις μέρος.

Συμπέρασμα πέμπτο: να έχεις θετικές προτάσεις, να διατυπώνεις εισηγήσεις που να τις προσέχουν οι εταίροι μας. Να έχεις κύρος επειδή είσαι εκεί για να συμβάλεις στην επίλυση των κοινών προβλημάτων. Το Λουξεμβούργο είναι μια μικρή χώρα όπως και η Κύπρος. Το Λουξεμβούργο πέτυχε πολλά επειδή έδωσε στην ΕΕ ιδέες και πρόσωπα όπως ο Γιούγκερ που σήμερα είναι επικεφαλής του eurogroup.

Δεν ισχυρίζομαι ότι μόνο αυτά τα πέντε σημεία αποτελούν τον «οδικό χάρτη» για να επιτύχουμε στην ΕΕ. Πιστεύω όμως ότι είναι πέντε σημαντικά σημεία που μας προτρέπουν να γίνουμε σύγχρονοι στη σκέψη και αποτελεσματικοί στη δράση μας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δούλεψε πάνω σε αυτή την κατεύθυνση γι’ αυτό και έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο στον ευρωπαϊκό χώρο. Η σοβαρή μας παρουσία στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν περνά απαρατήρητη από τους συναδέλφους μας και αυτό αποδεικνύεται από τις συνεπείς θέσεις αρχών του ΕΛΚ στο κυπριακό. Στις ευρωεκλογές αισθανόμαστε (σε αντίθεση με άλλους) πιο άνετα. Έχουμε να παρουσιάσουμε σημαντικό έργο, μπορούμε να κοιτάζουμε τον κύπριο πολίτη με υπερηφάνεια γιατί σε όλες τις μεγάλες μάχες που κέρδισε η Κύπρος, υπήρχε και η σφραγίδα του Ι. Κασουλίδη και του Π. Δημητρίου, η δική μας σφραγίδα!


26/3/09 

Comments